richard12
Forum Replies Created
-
AuthorPosts
-
richard12
ParticipantGeen. Alleen je oren gebruiken.
richard12
ParticipantJa is een erg mooi en veelzijdig apparaat, vooral die VU meter dien je kunt weergeven kan ik wel waarderen. Kennelijk heb je nu nog geen losse eindversterker beschikbaar want juist op proef heb je de gelegenheid om uit te testen of het lekker matcht met elkaar. We horen het wel of die blijft 🙂
richard12
ParticipantVolgens de Rose manual kun je de fixed uitgangsspanning instellen tussen 100mV en 9000 mV. Fixed uitganspanning gebruik je normaliter als je de Rose aansluit op een (voor)versterker die zelf een volumeregeling heeft. Die 9V fixed is dus maximaal en kun je zelf lager trimmen. Waarschijnlijk is een waarde van 1000 mV een praktische waarde.
Indien je de Rose als voorversterker wilt gebruiken stel je niet fixed maar variabel volume in. Gezien de waarden die voor fixed worden opgegeven kan deze Rose wel een wat lastiger aan te sturen eindtrap prima aan.
richard12
ParticipantDe uitgangsspanning van bronnen is binnen bepaalde marges gestandaardiseerd en afgestemd op de ingangsgevoeligheid van (voor)versterkers. In de praktijk zijn daar nauwelijks problemen mee.
Bij combineren losse voorverversterkers en eindversterkers kan het wel ongelukkig uitpakken indien verschillende merken of type van voorversterker en eindversterker met elkaar gecombineerd worden.
Tussen pre en eindtrap is de gevoeligheid per fabrikant verschillend en ook een combi van een buizen pre met bijv. een klasse D eindtrap vraagt behalve gevoeligheid ook specifiek aandacht voor de impedantie-match tussen pre en eindtrap. De ingangsimpedantie van een eindtrap kan nogal eens laag zijn en dat combineert niet lekker met de relatief hoge uitgangsimpedantie van een buizen voortrap.
April 18, 2022 at 12:44 pm in reply to: Stroomvoorziening: Audes Balanced Power Transformator #171332richard12
ParticipantDit kan levensgevaarlijk zijn!!! Gebruik je CV niet als aardpunt, dat is niet voor niets ten strengste verboden in de NEN1010 (norm voor aanleg elektrische installaties). Als er namelijk een onderbreking in je metalen buizenstelsel zit/ontstaat of de potentiaalvereffening tussen metalen CV leiding en hoofdaardrail er niet is of verbreekt, ontstaan levensgevaarlijke situaties. Je hebt dan bijv. kans geëlektroceerd te worden in de douche/bad. Nooit doen dus.
March 13, 2022 at 10:26 am in reply to: 2 paar speakers aansturen met 2 versterkers en 1 bron #171272richard12
ParticipantAls je het RCA signaal van de bron splitst en naar de ingang van beide versterkers stuurt, zal de bron een parallleschakeling zien van de ingansimpedantie van beide versterkers. Nu verschilt de ingangsimpedantie nogal per merk, maar stel dat beide elk een veelvoorkomende waarde van 47 kOhm zijn, dan zal de bron 47/2=23,5 kOhm zien. De meeste bronnen kunnen een impedantie van 10 kOhm nog prima aan. Gewoon proberen, pas dit zelf ook wel toe om een bi-amp configuratie aan te sturen. En regel dan het volume in de bron (DAC).
Je kan ook de rec-out van de Devialet aansuiten op de PM15 (als die er op zit, of als eerste de PM15 en daar de rec-out op de Devialet).
Als je de pre-out gebruikt en daar, zoals nu de PM15 op hebt aangesloten, moet je de PM15 wel als eindversterker gebruiken (er van uitgaande dat dat kan). Anders verlies je dynamiek door nogmaals door de voorversterker van de PM15 te gaan. Nadeel is dan geen aprte volumeregeling, en mogelijk is dit de reden van je vraag.
Een door fabrikant opgegeven 4 of 8 Ohm speaker zegt nog weinig over het echte impedantieverloop, en met name wat de laagste waarde is die voorkomt. Maar de meeste en betere versterkers kunnen een parallelschakeling van 2 stuks 8 Ohm speakers (8:2= 4 Ohm) echt wel aan. Alleen als het zware en lastig aan te sturen speakers zijn (en bijv. de impedantie onder de ~2 Ohm zou zakken) zou de versterker problemen kunnen geven. Ook hier gewoon proberen en luisteren. Blijft de bas strak en gecontroleerd dan niets aan de hand. En je hebt 2 mooie versterkers om beide te proberen die het lekkerste gaat 🙂
February 27, 2022 at 5:37 pm in reply to: Plaatsing versterker, bovenop beter om warmte kwijt te kunnen? #171202richard12
ParticipantHa, ha, magneten die het magneetveld absorberen. Het moet toch niet gekker worden dat audiovirus. Ik heb vanwege de magneetvelden die juist naar onder en boven de ringkerntransformatoren stralen de apparaten achter elkaar gezet. Met een bamboe stok bedien ik nu het achterste apparaat. Wel een rubbertje om het einde van de bamboe stuk gedaan want glijdt dan niet weg en beschadigt de knopjes ook niet. Gelukkig is het dit weekend carnaval.
richard12
ParticipantBeste Ed, ik begrijp dat je de Node 2 als voorversterker gebruikt. Zelf heb ik sinds enkele weken een Node 2 aangeschaft om rechstreeks mijn eindversterker aan te sturen, in dit geval een buizenversterker. Mijn ervaring is dat het weglaten van een ‘echte’ voorversterker, in mijn geval een NAD C163, minder goed klinkt. Ik had verwacht dat het opener en dynamischer zou klinken, maar eerder het tegendeel.
De Node 2 vind ik in gebruik erg makkelijk en voor het geld een prima DAC, maar verschil met een ingebouwde DAC van een C368 of een Audiolab 6000 niet echt aanwezig. Mijn Chord Mojo speelt dan echt wel hoorbaar een klasse hoger. Ik denk dan ook dat een combi met de C658 zowel een betere DAC is en een betere match qua pre-amp dan met de Node. Zou het gewoon proberen, heb je meteen Dirac en dat zou wel eens meer op kunnen leveren!
June 26, 2021 at 9:41 am in reply to: Bluesound node 2i met dac? Of betere streamer inclusief dac? #170652richard12
ParticipantHeb verschillende streamers/DAC’s (Boss, Marantz, Cambridge) in huis gehad of versterkers met ingebouwde DAC (Audiolab 6000, NAD C368) en vind de verschillen maar marginaal. Maar sinds kort een Chord Mojo (enkel DAC) en die heeft me aangenaam verrast! Voor mij een aanzienlijke stap vooruit dan de eerder genoemde DAC’s.
Verschil in DAC’s tussen Node 2i en nieuwe 2 wordt zwaar overdreven in de pers. Luister maar eens naar de stream die Alpha Audio gepubliceerd heeft op Youtube en verschil laat horen tussen deze twee Node’s. Enige nadeel van de Chord Mojo is dat je de accu na 6-8 uur spelen moet opladen. Maar de sound is dat waard en anders de duurdere versie met vaste voeding voor gaan, zou nog net wat beter zijn dan de Mojo.
richard12
ParticipantIk heb echt goede ervaringen met de RB3 als streamer waarbij ik Volumio als software gebruik, maar gebruik daarbij niet de standaard uitgangen (USB, HDMI etc.) van een RB. Dat werkt gewoon niet en klinkt ondermaats.
Ik wissel nogal eens tussen gebruik van de RB3 met een HAT met SPDIF uit (ook I2S uitgang op aanwezig en gebruikt voor zelfbouw 1541 DAC aansturing), en een HifiBerry DAC voor analoog uit. Belangrijkste verbetering vond ik het tussenvoegen van een ALLO Isolatorboard en het gescheiden kunnen voeden. Voor de RB3 (het vuile deel) een 5V Ifi powersupply (~48 euro) en een 12V accu voor het SPDIF of DAC board. Ben met beide erg tevreden. De SPDIF board klinkt net wat schoner dan mijn Yamaha CD-netwerk speler en de Boss DAC deed niet onder voor een Marantz HD-DAC.
Punt is wel dat het een technische oplossing is en minder gebruiksvriendelijk. Zo af en toe de accu opladen en inbouwen in een kastje hoort er ook bij. Wat dat betreft is de kant en klare Volumio Primo speler een mooi alternatief en biedt je zowel USB, SPDIF als cinch-audio uitgangen.
richard12
ParticipantEen Raspberry Boss Dac zoals hiervoor ook gevraagd, maar dan graag wel met een isolatieboardje ertussen. Mijn ervaring met de Allo Boss Dac en de Hifiberry Digi+ (spdif/I2S output) is dat beiden een sprong vooruit maken als het Allo isolatiebordje er tussen zit.
richard12
ParticipantHeb even op de Atoll site gekeken en lijkt er op dat ook hun eindversterkers een geaard chassis hebben. Vroeg me namelijk af of in de combi van Atoll pre- en eindtrap soms 1 apparaat ongeaard is om aardlus te voorkomen. Niet dus en om een en ander uit te sluiten zou je eigenlijk eens een andere eindtrap moeten proberen met geaard chassis.
Nu je meld dat je verschil meet tussen de massa van de cinch aansluitingen van de Lyngdorf zou je kunnen kijken of je met 1 interlink i.p.v. twee ook brom krijgt. Zowel proberen op alleen linker kanaal en alleen rechter kanaal. Desnoods wat wisselen tussen kanalen en eventueel polariteit. Zal uiteindelijk je probleem niet oplossen maar kom je wel meer te weten.richard12
ParticipantDank voor de toelichting. Inderdaad creer je met een geaarde pre-amp en geaarde eindtrap een aardlus via de interlinks, maar waarom het nu zo slecht uitpakt is wel apart. Als de apparaten vlak naast elkaar of boven elkaar staan kunnen de voedingstransformeren een brom in het andere apparaat induceren. Probeer ze eens om te wisselen of verder uit elkaar te plaatsen. Maar als de filters in de voedingen een capacitieve stroom afvoeren wordt het lastiger. Probeer ook de stekers in de contactdoos om te draaien, zo dat de laagste brom ontstaat. Mogelijk kun je de brom reduceren door met een dikke draad de beide chasssis met elkaar te verbinden, het liefst zo dik en kort mogelijk, en nabij de interlinks houden. Als laatste oplossing inderdaad de eindtrap ongeaard houden.
richard12
ParticipantLastig om op afstand te zeggen. Als je stekerblok randaarde heeft maar de wandcontactdoos (stopcontact) niet dan krijg je een (ongeaarde) aardles tussen de aparatuur die randaarde heeft.
richard12
ParticipantJe bedoelt denk ik de BR08. Heb zelf deze week de BR03 mogen ontvangen en hoewel nog aan het inspelen al erg tevreden. Heb een Marantz PM8005 en een Yamaha WXA50 (all in one met digitale versterker) ter beschikking. Opvallend is de de fijne match met de WXA50, die net wat donkerder klikt dan de Marantz wat en goede match geeft. Ik vermoed dat de BR08 in het midden-hoog hetzelfde karakter heeft als de BR03 en zou dan zeker voor een niet te heldere versterker gaan. Die WXA-50 heeft overigens kracht genoeg om een paar laag rendement Boston Acoustics A350 (3-weg) aan te sturen. Dus de BR08 gaat die zeker goed aansturen. Het hoeft dus geen dure set te zijn om te genieten van je Triangles.
-
AuthorPosts