Friday, February 21, 2025
Home Hi-Fi Live stream test: streaming audio software – ROON, JRiver, Audirvana, Foobar

Live stream test: streaming audio software – ROON, JRiver, Audirvana, Foobar

26
Live stream test: streaming audio software – ROON, JRiver, Audirvana, Foobar

Next Sunday – October 23, 2022 – we will go live again! This time we are going to compare various software packages. Software? Right… software. For streaming audio. The question we’d like to answer: is there a sonic difference?

ROON versus Jriver versus Audirvana and Foobar…. that’s going to be a battle Royale! We are really curious to see how this will turn out, because we don’t know if there will be any differences and if there are, how big they will be.

Of course we are going to make sure we have as few variables as possible. Preferably only one, because otherwise it is not fair. Details about the system will of course become clear in the stream.

See you on Sunday!

Check out the livestream!

26 COMMENTS

    • Dit behoeft toch wat nuancering. Roon als endpoint op de MacBook Pro M1 van Yung klonk uitstekend en Roon via de geoptimaliseerde route van Alpha Audio PC, via de Mutec naar de DAC ook. Bij Roon is het hardwareplatform waarop de Roon client (Bridge) draait kennelijk van grote invloed, dat is wat je kan concluderen. Het is een server / client model. Audirvana is een server model dat via UPnP muziek streamed of direct via de USB verbinding.

          • Als je weet wat je gaat doen, en dan opmerkingen die ik hoor over het gebruik van de software, en de Apple toepassingen en Itune, en dan hoeven jullie dan mogelijk alleen de resultaten beoordelen, dan nog zijn de opmerkingen die ik daar hoorde niet erg verhelderend voor veel gebruikers.
            Daarnaast dan mogelijk juist weer meer onduidelijkheid veroorzaken.

            Ik zal het laatste stuk waar mogelijk een conclusie wordt gegenereerd dan nog wel even nalopen, maar ik had er een hogere verwachting van het totaal voor de grotere schare gebruikers die twijfels hebben/hadden.

          • Dag Hans. Je verwachtingen zijn uiteraard je verwachtingen. Het is alleen een beetje vreemd dat je nu invult voor andere mensen hoe ze op deze livestream zullen kunnen gaan reageren.

            Dat we geplaagd werden door technische storingen was onfortuinlijk, maar zoals het altijd gaat met IT gaat de generale repetitie vlekkeloos en laat de techniek het op het moment supreme afweten.

            We werken niet altijd met een script. Dat hadden we misschien wel moeten doen. Het was daardoor denk ik niet onze sterkste livestream ooit, maar de hoorbare resultaten zijn duidelijk.

            Het is aan een ieder om te bepalen of ze dat accepteren of dat ze in hun eigen overtuiging blijven vastzitten. Het is niet onze missie om mensen te overtuigen, hooguit om ze zelf te laten horen of er verschillen zijn en deze duiden. We zijn geen audio-evangelisten, maar audio-onderzoekers. Het schijnt bijzonder te zijn dat we daar volledig transparant in zijn en mensen laten meekijken (dat is de feedback die we uit de industrie krijgen).

            Uiteindelijk was de test qua opzet juist super simpel: 4 paketten op dezelfde standaard windows PC, met USB uit in een DAC, zonder poespas. En dan nog is het niet makkelijk.

          • Wat je zelf hoopt of voorsteld, kunnen wij niet altijd invullen. Je bent ook vrij om vragen te stellen via de chat. Als we kunnen antwoorden doen we dat. De livestream is flexibel genoeg in opzet om dat te doen.

            Ik vraag me wel af welke kennis niet aanwezig was? We hebben het bewust simpel gehouden: alle software is op dezelfde PC gezet en heeft dezelfde instellingen gebruikt. We gebruiken dezelfde bronbestanden – allemaal vanaf dezelfde NAS – en spelen op gelijk volume. Resterend is dan luisteren…

      • Dankje voor de nuancering.

        Ik heb thuis een Roon endpoint (Ambre streamer) en een Nucleus. Toch mis ik vaak iets van de zaken die jullie in de stream beschrijven: diepte, soundstage, dingen die het allemaal wat geloofwaardiger maken. Er zijn zoveel variabelen, de ruimte, de luidsprekers, de kabels,…om gek van te worden. Maar het ligt dus niet aan de software!

        • Het zijn maar twee onderdelen in een keten. Versterker(s), luidsprekers en vooral de opstelling daarvan in de ruimte bepalen die diepte, soundstage etc. Waarbij de ruimte meer dan de helft uitmaakt !

          Als je een nucleus hebt, die in het netwerk hangt en die ontkoppelt is van de Ambre (er zit minimaal een switch tussen de twee), dan is de basis voor een goedklinkende stream goed. Daar zal het (waarschijnlijk) niet aan liggen.

          • Ja er ligt een switch tussen. De speakers staan in de woonkamer, die akoestisch gezien een ramp is (hard, glas). Maar ze naar een andere kamer krijgen zal moeilijk worden! Ik leg nog wel een paar tapijtjes bij.

          • Mijn kamer verdient ook niet de Designprijs Akoestiek, maar soundstage, zowel in breedte, hoogte als diepte heb ik desondanks wel.

            Er zijn, in mijn ervaring, twee aspecten die met name van invloed zijn op hoe je de soundstage ervaart :
            1. De stroomvoorziening. Als je versterker, streamer etc. schone voeding hebben dan zet dat het fundament voor alles wat binnen je soundstage gebeurt en de ‘buitenmaten’.
            2. De plaatsing van de speakers. Het is afhankelijk van je speakers en je ruimte waar je de beste positie vindt, hoeveel toe-in er nodig is e.d.

            Ik heb veel ge-experimenteerd met plaatsing in mijn uitdagende ruimte en een plek gevonden dat het werkt. Hans Beekhuyzen heeft een mooie video over speaker plaatsing gemaakt. Als je in zijn YouTube channel zoekt vind je het vast.

            Deze tool gaat uit van de 1/3 regel, dat is best een aardig startpunt : https://boomspeaker.com/stereo-speaker-placement-calculator/

          • Dag Pieter,

            Je geeft zelf al aan dat je ruimte een ramp is. Heel veel galm en harde reflecties maken het heel erg lastig om een goed klinkend systeem te krijgen. Ik zou éérst zelf eens gaan experimenteren met een andere plaatsing van de speakers en vervolgens een expert inhuren die de ruimte meet om met een acceptabel akoestisch plan te komen.

          • Dankje Jaap en Martijn voor de reactie! Een goede gebalanceerde power conditioner en de ruimte behoren inderdaad tot mijn plan van aanpak. Ik stop nu want off-topic.

  1. Wat er mogelijk als een verschil dan is in systemen, als Windows of IOS (Apple) is dan ook wel een puntje.
    Zelf draai ik dan bewust alles op Linux, weinig invloeden van de diverse andere mogelijke fabrikanten.

    Met ROON nog wel te doen, maar lang niet alle software is daar als zodanig te benutten.

  2. Dag Jaap,

    Ik ben ook zeer benieuwd naar de klankmatige verschillen tussen de verschillende software uitvoeringen.

    Het zou interessant zijn om ook de verschillen in Asio, Wasapi of Kernel streaming te onderzoeken of toch zeker constant te houden bij de verschillende software (slechts 1 variabele …)
    Misschien is kernel streaming niet mogelijk met Roon?

    Zou het mogelijk zijn om ook te streamen met JPlay Femto in de vergelijkende test?Volgens mijn ervaring presteert deze het best.

    Veel succes zondag!

    Met vriendelijke groeten,
    Bart

×