20.2 C
Haarlem
woensdag, juni 7, 2023
Home Geen categorie Lentus Audio Duo 2

Lentus Audio Duo 2

0
Lentus Audio Duo 2
Deze geweldige Jordan breedbander kan tot maar liefst 30 KHz!

Lentus Audio zit niet stil. Is de Duo een jaartje op de markt, nu komt het bedrijf met de opvolger: de Duo 2. Een luidspreker met, heel toepasselijk, twee units. Net als versie één dus. Echter, deze keer geen chique bandtweetert met een woofer, maar een Jordan breedbandertje en een woofer.

Theo Kraai, één van de eigenaren van Lentus Audio en mede technisch brein achter de luidsprekers, heeft een duidelijke verklaring voor de omslag. ?We willen dezelfde ‘Lentus Audio’-handtekening binnen de productlijn. Tijdens de vele demo?s die we hebben gegeven, hebben we gemerkt dat de Solo als een prettige, zéér muzikale luidspreker wordt ervaren. Voor wie meer wilde, hebben we de Duo. Deze biedt meer hoog en detail, maar is daardoor wel kritischer als het gaat om opnamekwaliteit. Dat hebben we nu opgelost met de Duo V2?.

Ook een Jordan
Bij de nieuwe Duo ? nu nog als protype ? heeft Theo Kraai de bandtweeter ingeruild voor een kleine Jordan met een diameter van zes centimeter. Het bereik is 180 Hz tot maar liefst 30 KHz. Ongelooflijk dat dat uit zo?n kleine unit kan komen! Om wat zwaar werk uit handen van de unit te nemen, is er een papieren woofer toegevoegd die het werk over neemt vanaf 300 Hz tot ongeveer 30 Hz. Dit moet de vervorming in het laag aanzienlijk drukken. Uiteraard moet er ook gefilterd worden, maar zoals het Lentus Audio betaamt gebeurt dit nét even anders. Allereerst is er niet één condensator te vinden in het filter. Ten tweede is het filter in serie opgebouwd. Daardoor loopt de filtering heel geleidelijk en wordt er niet gerommeld met faseverschuivingen. Dat resulteert ? volgens Lentus Audio ? in een uiterst schone weergave.

Zelfde kast?
Het prototype dat wij hebben beluisterd oogt exact hetzelfde als de Duo?s waar we normaal gesproken naar luisteren. Het plan is om de behuizing hetzelfde te houden, al moet er op het front natuurlijk wel het nodige bijgeschaafd worden, omdat de Jordan een stuk kleiner is, en ook nog eens rond. ?We willen tevens de aluminium woofer van de Duo V1 vervangen door een zwart exemplaar, zodat de focus op de zilveren Jordan komt te liggen. Dat geeft een leuk effect?, zegt Theo Kraai. We moeten toegeven: het schattige Jordan-unitje oogt bijzonder. Al is het maar vanwege het feit dat er zoveel muziek uit komt.

Bizar

Deze geweldige Jordan breedbander kan tot maar liefst 30 KHz!

Theo Kraai heeft al heel wat draaiuren met de Duo V2 gemaakt. We hoefden dus niet in te spelen. Dat scheelt weer tijd. We kunnen dus heel gemakkelijk de referentieset weghalen en versie twee van de Duo?s neerzetten. Aangezien we behoorlijk gewend zijn aan de Duo 1, zijn we benieuwd wat er allemaal veranderd is aan de set. Heel wat, verwachten we. Al is het maar vanwege het ?gemis? van een bandtweeter. Al na de eerste noten horen we een duidelijk verschil: laagweergave. Ja, u leest het goed: het grootste verschil is niet het hoog, maar het laag! De Duo V2 is rijker bedeeld in de lagere frequenties en dat is goed hoorbaar: meer druk, prominenter en een tikje warmer. Bijvoorbeeld bij Blof?s album, April, is de baslijn bij het openingsnummer wat dikker. Het is even wennen na de Duo V1, daar moeten we eerlijk over zijn. Aan de rest van de nieuwe Duo hoeven we niet te wennen. Vanaf ongeveer 300 Hz is de handtekening van Lentus Audio zeer goed hoorbaar. Een handtekening die staat voor souplesse, fasereinheid, luchtigheid en neutraliteit. De kleine Jordan zet een onwaarschijnlijk luchtig en open beeld neer. Heel typisch voor breedband is de neutraliteit in het middengebied waardoor vocalen heerlijk schoon en natuurlijk worden weergegeven. De Solo heeft dat ook; het is een eigenschap die eigenlijk iedereen wel zal waarderen. Tenminste: liefhebbers van akoestische muziek, of genres met veel zang.

Meer cd?s in de lade

Hoewel we erg fan zijn van de Duo V1 vanwege het oplossend vermogen, lucht en de detailweergave ? we hebben ze niet voor niets als referentieset aangeschaft ? heeft deze luidspreker één keerzijde: slechte opnames zijn niet echt prettig om naar te luisteren. We hebben sommige cd?s daarom maar genegeerd. Zonde natuurlijk. De Duo 2 is een heel stuk vergevingsgezinder dan de Duo 1. Al moeten we hierbij vermelden dat ook de Jordan breedbander goed laat horen of de man achter de knoppen in de studio zijn vak verstaat. Harde s?en en t?s, of een zeer beperkt dynamisch bereik kan de Jordan ook goed afstraffen. De unit is zonder twijfel zeer snel, transparant en detailrijk en zal zeker geen slecht mixwerk verhullen. Echter: het is prima mogelijk van minder goede opnames te genieten. En dat was bij de Duo V1 zeker niet het geval.

Vreemde krachtencombinatie
Goed, de Duo V2 heeft dus een andere laagbalans, ligt rustiger in het gehoor en blijft heerlijk detailrijk en snel. Dat is een opvallende en opzienbarende verbetering ten opzichte van zijn voorganger. We willen hierbij ook toevoegen dat de Duo V2 wat krachtiger en dynamische over komt. Zowel in het midden als in het laag. Die Jordan is echt een bijzondere unit. Toch willen we vermelden dat het laag soms wat te dik is in verhouding tot het midden en hoog. Tenminste, naar onze smaak. Bij de Duo V1 was het in eerste instantie te dun, maar dat is later goed bijgetrokken. Waarschijnlijk zal Lentus Audio dit gemakkelijk kunnen tunen voordat hij in productie gaat.

Conclusie
Een tweede versie van een product moet natuurlijk verbeteringen brengen. Anders is er geen reden voor een consument om over te stappen. Lentus Audio brengt met de Duo 2 meer dan alleen maar een subtiele verbetering. Allereerst laat hij de Duo beter aansluiten bij de Solo. Het is in wezen een Solo die doorloopt tot 30 KHz. Daardoor past hij beter in de Lentus-familie. Het tweede punt is natuurlijk het gevolg van het eerste: de Duo is vergevingsgezinder geworden en klinkt toch wat completer dan versie één. Met name het eerste vinden een hele grote én belangrijke stap! Want een detailrijke, luchtige, soepele luidspreker fabriceren die ook om kan gaan met matige opnames is een zeer lastige klus…