20.9 C
Haarlem
zaterdag, juni 3, 2023
Home Hi-Fi Meer details Antelope Zodiac Platinum DAC

Meer details Antelope Zodiac Platinum DAC

0
Meer details Antelope Zodiac Platinum DAC

NIEUWS – Goed, beter, best… bizar. Dat is een beetje wat bij ons op komt als we de specificaties van de Antelope Zodiac Platinum Dac bekijken. Leest u maar verder. 

Antelope_Audio_PlatinumWat bedoelen we met bizar? Nou, denk aan 768 kHz sampling rate. Of een 64 bit upsampler. Of wat te denken van DSD256? Het zijn absurde cijfers die wellicht wat onzinnig over komen. Maar we dachten ook dat multi core processoren onnodig waren. Want waarom zou je meerdere dingen tegelijk willen doen. En in het DOS-tijdperk zei een zekere heer Gates ook dat 256 kilobyte ruim voldoende geheugen was. Kijk waar we nu zijn: 8-core processoren en zeker 8 GB geheugen is zeker geen uitzondering meer.

Hoger is beter

De nieuwe Platinum neemt alle huidige topspecificaties en doet ze keer twee. Dus geen 32 bit / 384 kHz, maar 64 bit  768 kHz. En geen DSD 64, maar DSD256 (ja, dat is keer vier).

Centraal in het geheel staan vier dacs (welk type is onduidelijk), maar de filters worden overgeslagen. In plaats daarvan gaan alle signalen door een 64 bit DSP (en 8 x oversampler) en een fpga waarin filters zijn geprogrammeerd. Het geheel is aangestuurd door de welbekende temperatuurgecontroleerde Oven Clock.

Analoog en digitaal

Er is een heel scala aan ingangen (en uitgangen). Uiteraard spdif over zowel elektriciteit en licht. Tevens AES en natuurlijk USB. Leuk is dat Antelope bij de Zodiac Platinum ook gedacht heeft aan een drietal dejitterd uitgangen: twee keer spdif en een aes.

Ook is er gedacht aan analoge ingangen: zowel single ended als gebalanceerd. En wie van hoofdtelefoons houdt: ook daar heeft Antelope aangedacht: er is een tweetal 6,3mm jacks.

De Antelope Zodiac Platinum gaat rond de 5000 euro kosten (schatting).