Review Diorama ? even the DEVIL doesn?t care

0
diorama-even_the_devil_doesnt_care-cover-2013

Om lekker in de stemming voor Summer Darkness te komen, zette onze redacteur Jaap de Wreede de nieuwe cd van Diorama op. Het stemde zijn gemoed nostalgisch, maar niet zoals de band het had bedoeld.

Het Duitse Diorama is vrijdag een van de middelgrote namen op Summer Darkness, het jaarlijkse gothic-evenement dat alweer voor de elfde keer plaatsvindt in Utrecht. Ik ben dol op dit festival van drie dagen en ik zal uitleggen waarom.

Tijdmachine

Ik ben een romanticus. Ik voel me niet thuis in deze materialistische wereld waarin de grote bekken het voor het zeggen hebben, een tijdperk van kwantiteit boven kwaliteit, waar schoonheid heeft plaatsgemaakt voor de snelle kick. Maar wat wil je in een land dat ?topcriminelen? tot mediahelden verheft en ze een column geeft?

Dan stap ik liever in een steampunk-tijdmachine om me samen met vampiers en gothic lolita?s te wanen in een andere wereld.

Free Record Shop

Ik hou van muziek die het experiment niet schuwt. Neem de Italiaanse neofolk-groep Camerata Mediolanense, die tijdens de vorige editie van Summer Darkness optrad in de Utrechtse Leeuwenberghkerk en daar een mix bracht van opera, martiale trommels en Marlene Dietrich. Zoiets vind je niet in de bakken van de Free Record Shop.

Of wat te denken van de Grausame Töchter, die hun kruising van concert en sm-sessie dit jaar ook naar Utrecht brengen? Zulke genre- en taboedoorbrekende optredens zullen niet iedereen bekoren, maar ik betreed graag de onbetreden paden. Minder groot is de kans dat u mij tegenkomt in Laced-Up?s Kink Café, bedoeld voor de fetish-scene. Maar het toont wel aan dat mensen die niet altijd binnen de lijntjes kleuren, van harte welkom zijn op het festival.

Satan

Maar toen zette ik ?even the DEVIL doesn?t care? op, de nieuwste cd van een van de middelgrote namen van deze editie. En ik wist: Summer Darkness is te groot geworden. Leuke, gezellige jarentachtigpop met lekkere dansritmes kwam uit mijn speakers.

Nee, Satan had hier zeker niets mee te maken, want dan was dit zeker een minder vlakke plaat geworden. Niet voor niets luidt het Engelse spreekwoord: ?The Devil has all the best tunes.? Hoe dan ook, ik ga vrijdag liever naar het gemaskerd bal!