17 C
Haarlem
vrijdag, juni 9, 2023
Home Hi-Fi EISA-imperium brokkelt af

EISA-imperium brokkelt af

0
EISA-imperium brokkelt af

Volgens de een is de EISA Award prestigieus, volgens de ander slechts een wassen neus. Feit is dat de Nederlandse en Belgische vertakkingen van EISA zich in zwaar weer bevinden.

Cover FocusEISA, afkorting voor European Imaging and Sound Association, is de vereniging van vijftig vakbladen in audio, home theater, in-car elektronica, mobiele elektronica, foto en video, uit twintig Europese landen. EISA kent al meer dan dertig jaar prijzen toe.

Sinds vorig jaar is het lot van de vereniging voor een deel verbonden met dat van HUB Uitgevers. ?Met onze fotografie-uitgave Focus spelen we al een belangrijke rol binnen EISA, en ook onze Belgische uitgaven Shoot en FWD zijn groots aanwezig binnen de EISA,? zei HUB-directeur Wouter Hendrikse toen. Dinsdag vroeg zijn Haarlemse uitgeverij het faillissement aan.

Gecontroleerd faillissement

Als oorzaken noemt de directie een ‘weerbarstige markt’ en ‘liquiditeitsproblemen’. Het gaat om een ?gecontroleerd faillissement?, blijkt uit een e-mail die freelancers maandagavond ontvingen. ?Na de uitspraak van de rechter zal een curator worden benoemd die zich verder bezighoudt met het reilen en zeilen van het bedrijf. Er wordt gekeken welke onderdelen van het bedrijf mogelijk in aanmerking komen voor een doorstart. Dat is afhankelijk van een aantal factoren, zoals oplagen, abonnee-aantallen en de gezondheid van het betreffende bedrijfsonderdeel,? aldus de e-mail.

Titels in de gevarenzone

Het omvallen van de uitgeverij heeft invloed op een hele reeks aan titels die tot het EISA-netwerk behoren:

? Media Totaal, overigens opgericht door EISA-consultant Han Avôt, wordt uitgegeven door het HUB. Het is niet bekend of dit blad na de eventuele doorstart blijft verschijnen.

? Focus wordt uitgegeven door de Focus Media Groep. De precieze relatie met het HUB is onduidelijk. In 2010 werd aangekondigd ?samen te gaan? met HUB Uitgevers en volgens Wikipedia heeft het HUB een aanzienlijk belang in Focus. Op de site van het fotografiemagazine wordt echter benadrukt dat het om een aparte uitgeverij gaat en dat het blad ?gewoon? blijft verschijnen.

? FWD Magazine wordt uitgegeven door Minoc Business Press, de Belgische dochteronderneming van HUB Uitgevers. Ook bij Minoc zou aan een doorstart worden gewerkt, maar details zijn niet bekend.

? Ook Shoot is een titel van Minoc en hiervoor geldt dezelfde onduidelijkheid als bij FWD Magazine.

De schimmigheid wordt in de hand gewerkt doordat HUB Uitgevers zaken deed via een hele reeks BV?s, van Network Computing Magazine BV tot PC Consument BV. Het is nog niet bekend welke BV?s onder het faillissement vallen.

Abonnees gedupeerd?

Op Twitter en webfora vragen abonnees zich intussen af of ze hun lijfblad nog wel op de mat zullen vinden. Extra pijnlijk is het feit dat het abonnementsgeld kort geleden is afgeschreven. In ieder geval worden het spannende tijden voor zowel HUB Uitgevers als EISA, maar zeker is dat de vereniging een flinke knauw heeft gekregen.