18.1 C
Haarlem
zaterdag, juni 3, 2023
Home Hi-Fi G Data: sterke groei Android-malware

G Data: sterke groei Android-malware

0
G Data: sterke groei Android-malware

Android is het belangrijkste mobiele doelwit voor cybercriminelen. G Data?s SecurityLabs noteerde in de eerste helft van 2013 bijna 520.000 nieuwe kwaadaardige bestanden voor het mobiele besturingssysteem. Dit blijkt uit het G Data Mobile Malware Report. 

Android-maskotteVeelzijdige Trojaanse paarden bleken het favoriete wapen van de malware-schrijvers. De criminelen bedienen zich steeds meer van complexe vermommingsmethoden voor de kwaadaardige codes, waardoor deze moeilijker te herkennen en analyseren zijn.
Een andere trend is het toenemende gebruik van speciale malware-kits, die het ook voor onervaren cyberdieven mogelijk maakt om gegevens van gebruikers te stelen. Voor de rest van het jaar voorspellen de experts van G Data niet veel goeds: zij verwachten een verdriedubbeling van Android-malware en ingewikkeldere aanvallen die over een langere periode plaatsvinden.

Marktaandeel

?Met bijna 520.000 nieuwe malware-bestanden voor Android heeft de vloedgolf aan mobiele malware een nieuwe dimensie aangenomen,? zegt Ralf Benzmüller, hoofd van het G Data SecurityLab. ?Het feit dat malware-kits het zelfs voor onervaren, niet-technische criminelen mogelijk maken om Android-gebruikers aan te vallen, zal de groei voorlopig nog niet laten stagneren. Wij denken dan ook, met het nog altijd groeiende marktaandeel van Android op de mobiele markt, dat de malware wel eens zou kunnen verdriedubbelen in de komende maanden.?

Camouflagecode

Een steeds groter deel van de gevonden malware is uitgerust met een complexe camouflagecode, die manuele en automatische analyse van de malware moeilijker maakt. De onderzoekers van het lab zien ook dat er vaker aanvallen over een langere termijn plaatsvinden. ?De criminelen verbergen de kwaadaardige functies van gemanipuleerde apps, zodat gebruikers niets merken van de kwade bedoelingen van de app en deze niet van hun smartphone of tablet verwijderen. Zo kunnen deze apps over een lange periode bijvoorbeeld geld stelen door dure servicenummers te bellen of gegevens van de eigenaar van het apparaat stelen,? legt Benzmüller uit.