Workshop JRiver Mediacenter 18

14
JRiver Mediacenter 18

VIDEO – Wie aan de slag gaat met een htpc, zal ongetwijfeld tegen de keuze van een mediapakket aanlopen. We hebben eerder geschreven over de beschikbare software. Xbmc blijft één van onze favorieten, maar dat wil niet zeggen dat we onze ogen moeten open houden om te kijken wat er om ons heen gebeurt. Vandaag bekijken we een andere favoriet: JRiver Mediacenter. Inmiddels aangekomen bij versie 18. 

Bekijk hieronder de video over JRiver Mediacenter 18

Specificaties JRiver Mediacenter 18

Geteste versie: 18 voor Windows 7 (64-bit).
Beschikbaar voor: Windows en MacOS (nog in beta op moment van schrijven).
Prijs: $49
App: ja, zowel voor Android als iOS
Website: JRiver.com

14 REACTIES

 1. Beste Jaap,

  Naar aanleiding van je artikel over J River media center 18. Ik begrijp niet wat jullie in XBMC zien. Hij start op en als ik dan iets wil spelen schakelt hij uit en moet je opnieuw opstarten dit soms 5 keer achter elkaar. Ja dan heb ik het wel gezien en gebruik hem niet meer. Moet ik hem eens helemaal verwijderen en dan weer downloaden? Trouwens blijf werken zoals je werkt. Voor mij is het ook niet altijd geschikt maar er is genoeg waar ik wel wat aan heb. Dus we zullen doorgaan….

  Geniet ook eens van het weer!!

  Frans Gommers

  • Beste Frans,

   We genieten wel van het weer hoor… na werktijd :-).

   Ik heb eigenlijk nooit gezeur met Xbmc. Soms heb ik weleens bij een installatie dat de bibliotheek niet goed werkt, maar dat zijn uitzonderingen. Het is dan een kwestie van de database verwijderen (in de usermap) en opnieuw scannen. Vaak werkt het dan uitstekend.

   Ik draai nu vanaf versie 9 met Xbmc en heb alleen maar goede ervaringen. Maar goed: ik kan me voorstellen dat anderen liever met j River werken. Ik vind dat pakket té uitgebreid en zijn doel voorbij schieten. Maar dat is mijn mening. De kwaliteit van audio en video is zonder meer top-notch.

 2. Ach, voor iemand die JRiver nog nooit gebruikt heeft is dit ‘workshop’-filmpje wel interessant genoeg hoor.
  Op YT kom je wel gekkere workshops tegen die nog stuk minder professioneel overkomen en dan zelfs ook nog van pro-tijdschriften en dergelijke.

  Maar goed, zelf gebruik ik al jààààren een Mac en voor videofilmpjes afspelen gebruik je eigenlijk meestal gewoonweg de QuickTime-player en voor muziek e.d. gewoon iTunes maar nog beter Audirvana o.i.d. en dat werkt overzichtelijk en meer dan prima.
  (vanaf een Firewire aangesloten HDD dus)
  Heb tot nu toe geen behoefte gehad aan een grote software-player die echt alles (maar dan ook àlles) doet qua afspelen van multimedia.
  Heb ook wel in Mac OSX Front Row in gebruik en dat werkt ook wel mooi.
  (heb ooit een Asus O!Play in gebruik gehad, maar dat was het net niet voor mij)

  Ik snap wel dat als je veel diverse media hebt (aldanniet gedownloade TV-series e.d.), dat je dat in 1 software-player wil kunnen beheren en bekijken.
  Vooral dat beheren is belangrijk en moet uiteraard zo mooi en overzichtelijk mogenlijk blijven.

  Maar zoals eerder opgemerkt blijkt dat dergelijke software als JRiver Media Center veels te veel opties bieden (soms wat verborgen) waardoor het halfslachtig werken hiermee zich algauw voordoet.

  En het gekke is… zo ging dat altijd al met vele multimediale Windows-software.
  Ik heb nooit veel beters gezien wat dat betreft. (inmiddels 16 jaar ervaringen)
  Vreemd genoeg zie je zelfs op het computeraudiophile-forum ook niet echt veel andere muziek software-players genoemd worden.
  Er is dan ook Foobar en verder nog Songbird.
  Maar spelen die dan niet ‘bit-perfect’ genoeg via Wasapi ofzo??

  Wat JRiver betreft, het is nu ook verkrijgbaar voor de Mac.
  Denk niet dat ik het zelf zal gaan gebruiken.
  😉

  • Hey Wilco,

   Goed te horen dat de info in principe voldoende is. Er komt nog een uitgebreide workshop over 18, of misschien 19. Er zijn idd wel slechtere filmpjes, maar het doel van Alpha is toch om betere info dan anderen te leveren. En misschien schort het daar wel aan in deze video. We gaan het goedmaken!

   Ik speel al jaren met Xbmc en dat bevalt uitstekend. Op de laptop gebruik ik Foobar met wasapi en dat is gewoon perfect. Uitstekende kwaliteit audio!

   Ik ken de O!Play wel… prima speler, maar ik kan me voorstellen dat het niet echt brengt wat je zoekt. Ik vind de meeste mediaplayers wel erg beperkt in de mogelijkheden. Zeker nu bediening via de smartphone of tablet een must begint te worden. Er zijn overigens wel spelers die dat toelaten. Maar ja: ik bouw liever een htpc’tje… kan uiteindelijk toch meer.

 3. Hoi Jaap,

  Heb de alpha-audio site net ontdekt en al verslaafd aan de objectieve recensies. Ga vooral door! Heb een hekel aan gladde verkoperspraatjes en op internet verliest iemand in een recensie al gauw de focus waar het om draait.
  Betreffende Roger; ik zie dit inderdaad als een workshop en niet als een kriticastum. Je loopt tegen dezelfde punten aan als ik zou doen/denken. Intuitiveit in het product speelt een grote rol. Is er een functie wel, maar is dit niet direct duidelijk terug te zien…vermeld je dit inderdaad netjes.
  Super bezig!

  Groeten
  Erik

 4. Hoi Jaap,

  Ik snap dat het niet leuk is dat er na veel werk steken in een video iemand kritiek begint te geven. Dat heeft niks met makkelijk commentaar geven te maken maar je vraagt er mijns inziens om door het op internet te plaatsen en de mogelijkheid te bieden om reacties te geven. Als jij een recensie schrijft van een cd ga je toch ook niet er zelf een opnemen.

  Zie de kritiek die je krijgt als een tip om dingen beter of anders te doen en zie dat los van de waardering die je terecht krijgt om audio en hifi bereikbaar en begrijpbaar te maken voor een breed publiek.

  Wat mij betreft einde discussie hierover.

  Normalisatie zou volgens mij inderdaad een goede toevoeging zijn. Net als de client/server opties (het feit dat je het pakket met dezelfde licentie ook op een laptop kunt installeren en (mbv port forwarding) op je werk of onderweg ook naar je muziek kunt luisteren (al dan niet geconverteerd)

  Kijk ook eens naar de nieuwe mogelijkheden in versie 19 http://yabb.jriver.com/interact/index.php?board=32.0 wellicht dat je er iets mee kunt

 5. Beste Jaap,

  Mijn motto is altijd “doe het goed of doe het niet” Ik veroordeel niet dat je geen 2500 euro hebt voor een goede camera, maar ik vind dat je je wel moet afvragen of dit dan het geschikte medium is voor dit soort reviews/workshops. Een geschreven verhaal met een paar mooie screenshots was dan wellicht een betere optie geweest.

  Je geeft in je workshop aan dat het “lekker handig” is dat je maar 1 map kan toevoegen en dan moet wachten tot hij klaar is voor de volgende maar dat is niet zo. Je kunt in 1 keer meerdere mappen selecteren en deze vervolgens tegelijk laten importeren. Daarnaast kun je instellen dat hij vervolgens alle nieuwe media automatisch importeert.

  Ik krijg van mensen die starten met “computer audio” regelmatig de vraag dat ze het vervelend vinden dat bestanden een verschillend volume hebben. In iTunes kun je dit bijvoorbeeld met een druk op de knop oplossen maar gaat het ook ten koste van de dynamiek in je nummer. JRiver lost dit veel beter op en in versie 19 nog een stuk beter en biedt in deze versie ook dezelfde mogelijkheden voor video.

  Software is zeker persoonlijk. Ik vind JRiver voor audio het beste programma voor windows, voor video zou ik ook voor XBMC gaan. De interface van JRiver (de CTRL 1) zou best eens opgefrist mogen worden en een 2013 look kunnen krijgen. Het taggen van nummers is zeer uitgebreid maar wordt nogal onoverzichtelijk weergegeven in de linker balk. De iTunes oplossing vind ik hier dan weer veel beter.

  Ik waardeer het dat je dit soort dingen wilt publiceren op internet maar ik vind dat deze versie geen goed beeld geeft van het programma, mede door de gekozen vorm.

  • Beste Roger,

   Mijn motto is ook doe het goed. Anders was ik niet gaan investeren in dure microfoons, camera’s en pc’s. Een machine om fatsoenlijk video te bewerken kost een vermogen (ik was 4500 euro kwijt). Net als een NEX 5N met vier lenzen en filters. Je bent echter nooit klaar, maar je moet een grens stellen. Daarbij merk ik dat het voor veel mensen altijd gemakkelijker om commentaar te hebben op werk van anderen dan het zelf beter te gaan doen. En het dan ook vol te houden. Alpha Audio bestaat nu meer dan 8 jaar. En in die tijd heb ik – samen met inmiddels een paar andere auteurs – heel wat op poten gezet. Veel van mijn auteurs doen het naast een vaste baan. En daar heb ik veel bewondering voor. Mede omdat ze het na jaren nog steeds doen. Puur uit liefde voor het medium, muziek en hifi. Ik ben van mening dat lezers van Alpha Audio dat ook moeten weten en dat ze daar ook rekening mee kunnen houden. Alles op deze website is gratis. Niets zit achter een login en iedereen krijg altijd een eerlijk antwoord op vragen.

   Maar even terug naar JRiver en bibliotheken normalizing. Ja, ik zeg in de video dat het lekker handig is dat ik niet direct daarna video’s kan importeren. Ik weet nu dat er een lijst te maken is die JRiver in de gaten moet houden. Dit werkt weer net anders dan Xbmc. Daar kan je gewoon na elkaar de media aangeven om te scannen. Dit gooit Xbmc in een wachtlijst om ze – al dan niet tegelijk of na elkaar – te scannen. Ook is aan te geven dat bij elke startup Xbmc opnieuw scant (op de achtergrond). Wat is beter? Het is wat je gewend bent.

   Normalizing gebruik ik eigenlijk nooit. Ik heb geen last van grote volumeverschillen bij mijn bibliotheek. Ik kan het me wel voorstellen, dus ik zal het voor de workshop wel even uitzoeken. Ook om compleet te zijn, als dat al mogelijk is bij JRiver, want het programma kan ongelooflijk veel. Ik zal dus een selectie moeten maken van wat belangrijk is en wat niet.

 6. Zeer matige review, en dan heb ik het niet alleen over de beeldkwaliteit. De opmerking “het pakket kan teveel” kan ik helemaal niet plaatsen. Het pakket kan heel veel maar wat je niet aanklikt gebruik je niet. En wil je het wel gebruiken dan is er een duidelijke handleiding en goed forum waar je hulp kunt krijgen. Je hebt een punt dat het programma niet heel intuitief is en dat sommige instellingen even zoeken zijn.Van de andere kant is het ook één keer instellen en streamen maar.

  Als je er vanuit gaat dat dit het niveau van je publiek is dan zou ik de review beginnen met hoe de Nederlandse taal in te stellen.

  Het importeren gaat niet fout bij JRiver maar bij jou. Je stelt eerst al je mappen in die je wilt synchroniseren en dan druk je op OK. Hij synchroniseert dan alle mappen snel en nauwkeurig en geeft een samenvatting en vermeld eventuele bestanden die niet geimporteerd zijn.

  De DSP setting om volume te normaliseren wordt nauwelijks belicht terwijl dit een hele mooie feature is van JRiver en een probleem oplost waar veel mensen tegen aanlopen.

  Daarnaast is er inmiddels al een versie 19 die de normalisatie functie nog verder verbeterd en nog een aantal andere mooie functies toevoegt. Je kunt nu bijvoorbeeld JRiver als audio engine gebruiken voor andere programma’s en met user accounts werken.

  Wat zeker niet onvermeld mag blijven is dat JRiver zeer regelmatig (bijna wekelijks) updates heeft en continu ontwikkeld wordt.

  • Beste Roger,

   Laat ik eerst zeggen dat het geen review is, maar een workshop waarbij ik alleen de installatie en een paar instellingen belicht om het programma aan de praat te krijgen. Over normalisatie begin ik bewust niet. Ik ken het, maar ik vind het persoonlijk helemaal geen belangrijke of goede feature.

   En over de beeldkwaliteit: mocht je nog 2500 euro hebben liggen voor een professionele camera (ik gebruik nu mijn NEX 5N voor video), dan ben je vrij om dat over te schrijven naar me. Sorry: ik kon het even niet laten. Mensen hebben denk ik geen idee hoeveel geld het kost om een site als Alpha Audio op deze manier te draaien.

   Even door over de Workshop: software is ongelooflijk persoonlijk. Wat de een fijn vindt, vindt een ander een ramp. Ik probeer neutraal te blijven hierin, al vind ik Xbmc veel prettiger werken. Ook met nukken hoor… maar het werkt naar mijn idee wel wat prettiger.

   Volgens mij zeg ik in de video dat de import juist heel goed gaat bij JRiver. Het gaat snel en goed… één van de punten die ik juist prijs aan dit pakket. Ook de video- en audiokwaliteit vind ik uitermate goed. Video is beter dan bij Xbmc. Audio sinds de laatste update van Xbmc niet meer.

   Ik ga in een geschreven workshop – of tutorial – dieper in op een paar dingen van dit pakket. Daar zal normalisering ook wel aan bod komen. Net als wat automatiseringen en handige tips / truuks.