13.9 C
Haarlem
dinsdag, mei 30, 2023
Home Hi-Fi Brengt WiSA eindelijk draadloze kwaliteit?

Brengt WiSA eindelijk draadloze kwaliteit?

0
Brengt WiSA eindelijk draadloze kwaliteit?

NIEUWS – We hebben van Bang & Olufsen een persbericht binnengekregen dat ze eind dit jaar een set high-end luidsprekers op de markt gaan brengen. Zo ver geen schokkend nieuws. Maar als we verder lezen, zien we dat het een draadloos systeem is. Op basis van technologie van WiSA: Wireless Speaker and Audio. 

TheCubeDe WiSA is een vereniging waar fabrikanten zich bij kunnen aansluiten om zo samen verder te ontwikkelen aan de technologie die nodig is voor fatsoenlijke draadloze overdracht van audio. Inmiddels is er een aardige partij, waarbij recentelijk Onkyo, Dali, Gibson en dus B&O zijn toegevoegd. Voor een hele lijst, kunt u op de website van WiSA terecht.

Interessant

Volgens WiSA gebruiken ze de allerbeste technieken op de markt om draadloos muziek over te sturen. Met name het feit dat ze gebruik maken van de 5 GHz band, zien we regelmatig terug. Dat is natuurlijk de prijzen, want de 5 GHz frequentieband is veel minder vervuild en er is dus aanzienlijk minder last van interferentie, wat de overdrachtskwaliteit ten goede komt.

Verder laat de WiSA niet zoveel los, behalve wat algemene zaken over (eenvoudige) installatie en delays die bijzonder kort zijn. (Wat een groot voordeel is ten opzichte van sommige andere technieken).

Compatibiliteit

Wat zo vaak is met technieken: het moet allemaal compatibel zijn. WiSA is een open standaard, maar fabrikanten moeten wel lid zijn. Het valt echter te prijzen dat de WiSA open staat voor iedereen die mee wil doen. Dat is beter dan dat fabrikanten elk voor zich standaarden gaan ontwikkelen. Want uiteindelijk werkt niets meer samen en is de consument de klos.

Alle apparaten met een WiSA-certificering kunnen samenwerken. Een tv met WiSA kan dus een set speakers met WiSA aansturen. En dat geldt ook voor receivers, dongles, settopboxen, blu-ray-spelers, streamers, etc. Een mooi vooruitzicht!

Kwaliteit

Over kwaliteit kunnen we nog helemaal niets zeggen natuurlijk. Dat is pas te bepalen na en luistertest of andersoortige demosessie.