13.9 C
Haarlem
dinsdag, mei 30, 2023
Home Hi-Fi Crisis raakt poppodia

Crisis raakt poppodia

2
Crisis raakt poppodia

Het gemiddeld aantal popconcerten en clubavonden per poppodium is opnieuw afgenomen in 2012. Ook de publieksinkomsten per locatie zijn in 2012 gedaald. Ondanks deze trend wisten de poppodia bezoekaantallen (ruim 3,3 miljoen bezoeken) op peil te houden, door gemiddeld meer bezoekers per concert te trekken. 

Baroeg Open AirDit blijkt uit ?Poppodia in Cijfers 2012?, de jaarlijkse publicatie van de Vereniging Nederlandse Poppodia en -Festivals (VNPF).

Stijgende kosten

Andere conclusies uit het verslag: het bezoek aan clubavonden en nachtprogrammering liep ook in 2012 verder terug. De Nederlandse poppodia hebben sinds begin 2008 te kampen met teruglopende publieksinkomsten, terwijl artiestengages, werkgeverslasten en huisvestingskosten blijven stijgen. Horecabestedingen van bezoekers lopen terug en de entreeprijzen stijgen al een aantal jaren sneller dan de koopkracht. De stijging van entreeprijzen is bovendien groter dan bij andere vrijetijdsbestedingen, wat slecht is voor de concurrentiepositie van poppodia op de vrijetijdsmarkt.

Klein positief resultaat

Desondanks slaagden de poppodia er in 2012 opnieuw in om gezamenlijk een klein positief resultaat te behalen. Het merendeel van de organisaties speelt tijdig in op teruglopende publieksinkomsten en blijft binnen de financiële kaders. Wel worden de podia daardoor gedwongen risico?s te mijden in de programmering, minder en goedkoper te programmeren, meer inkomsten uit besloten verhuur te realiseren, te reorganiseren en te besparen op vast personeel. Zo zijn er weer meer vrijwilligers ingezet.

De door de sector genomen maatregelen hebben op korte termijn tot resultaat geleid, maar zullen de kansen voor nieuw talent en artistiek innovatieve programmering in de weg zitten. De branchevereniging waarschuwt: ?Op de lange termijn is dit schadelijk voor de positie van de poppodia als belangrijke deelsector van de podiumkunsten.?

2 REACTIES

 1. Nou tot zover een artikel van/voor de vakbladen-lezer.

  Ach, het is ook helemaal niks speciaals om naar zo’n ‘Poppodium’ te gaan hoor.
  Je komt in een broeierige ruimte met aan 1 kant een bar met pratende/rokende/zuipende/gezelligdoende figuren en aan de andere zijde een zwarte rechthoek met wat stellingbouw waar wat lampen aan hangen en dan wordt er een hoop herrie gemaakt die de gemiddelde aangeschoten bezoeker nogsteeds muziek noemt en na 1 of 2 uurtjes hou je het weer voor gezien.
  En weer is er een doordeweekse-avond voorbij.
  Maar gelukkig zijn er vele goede uitzonderingen die het wèl de moeite waard maken om 1 keer in de zoveel tijd een ‘concert’ te bezoeken van de kleinere club/podia.
  Maar elke week? Nhaa, liever niet, de CD klinkt beter.
  😉
  Een goede & mooie presentatie van het geheel doet veel en dat is blijkbaar vooral afhankelijk van welke artiest er speeld, en/of wat ze zelf meenemen want de podia zelf hebben blijkbaar geen geld meer voor over.
  Laatst stond er op 3voor12 een artikel over de ondergang van de podia in R’dam, erg jammer voor zo’n grote stad.

  Vind zelf LantaarnVenster / Rotown / Metropool / Tivoli wel goed te doen.