14.2 C
Haarlem
dinsdag, mei 30, 2023
Home Hi-Fi Omzet webwinkels groeit met ruim 8%

Omzet webwinkels groeit met ruim 8%

0
Omzet webwinkels groeit met ruim 8%

De omzet van de online shopping-markt is in de eerste zes maanden van 2013 gestegen naar ? 5 miljard. Dat is een stijging van ruim 8% ten opzichte van dezelfde periode in 2012. Ondanks de aanhoudende recessie en een lage koopbereidheid bij consumenten blijft de online markt groeien, hoewel de groei iets afvlakt vergeleken met voorgaande jaren.

winkelwagentje webwinkelDit blijkt uit de Thuiswinkel Markt Monitor 2013-1, het halfjaarlijkse onderzoek naar online consumentenbestedingen. Het onderzoek wordt geijkt aan het retailpanel van GfK. De Thuiswinkel Markt Monitor wordt uitgevoerd in opdracht van Thuiswinkel.org, de belangenvereniging van bijna 2000 webwinkels in Nederland.

Aantal bestellingen groeit met 10%

De toename van het aantal bestellingen blijft de belangrijkste driver voor de omzetgroei van de online markt. In de eerste helft van 2013 zijn in totaal 46 miljoen online orders geplaatst. Dat is 10% meer dan in de eerste helft van vorig jaar. Online kopers doen gemiddeld vijf orders per persoon in het eerste halfjaar van 2013 (+7%). Per bestelling wordt gemiddeld ? 109,- besteed.

8,8 miljoen online kopers 1e helft 2013

Het aantal mensen dat via internet een product of dienst kocht, is opnieuw gestegen: 8,8 miljoen Nederlanders hebben in de eerste zes maanden van 2013 via internet een aankoop gedaan. Vorig jaar was dit nog 8,5 miljoen. Dit zijn vooral online kopers die al eerder hebben besteld.

De groei van de online markt komt dan ook met name van de ervaren shoppers. Het aandeel nieuwe online kopers vlakt verder af, nu steeds meer mensen ooit iets via internet hebben besteld.

Speelgoed, muziek en hardware

Wat wordt er zoal gekocht? Van de grote segmenten stijgen vooral Kleding (+14%, ? 395 miljoen) en Telecom (+12%, ? 685 miljoen) sterk. Reizen blijft het grootste segment van de online shopping markt met een omzet van in totaal bijna ? 2 miljard in de eerste helft van 2013 (groei van 5%). Speelgoed is opnieuw het sterkst stijgende segment (+24%, ? 31 miljoen). En ook Muziek (+18%, ? 53 miljoen) en Computerhardware laten een sterke omzetgroei zien (+17%, ? 370 miljoen).

Wijnand Jongen, directeur Thuiswinkel.org: ?De groei van Computerhardware valt op als sterke stijger. Dit wordt verklaard door het toenemende aanbod van mobile devices en scherpe prijzen, waardoor steeds meer mensen een tablet online hebben aangeschaft. We verwachten dan ook dat de online aankopen via tablet en smartphone steeds verder toenemen, wat kansen biedt voor online retailers.?