13.6 C
Haarlem
vrijdag, juni 9, 2023
Home Muziek Album Review Banabila & Machinefabriek – Travelog

Review Banabila & Machinefabriek – Travelog

0
Review Banabila & Machinefabriek – Travelog

Travelog komt voort uit de samenwerking tussen twee  experimentele musici uit Rotterdam: Banabila en Machinefabriek. Of musici? net als in het geval van een noise-pionier als Merzbow is er niet zozeer sprake van muziek als van kunstwerken gemaakt van geluid.

In 2012 brachten Banabila & Machinefabriek een gelijknamig album uit. Die samenwerking beviel zo goed dat ze besloten opnieuw samen de studio in te duiken. Maar voordat we het resultaat bespreken, eerst een korte introductie van de twee kunstenaars.

Machinefabriek

Rutger Zuydervelt (1978) maakt platen onder de naam Machinefabriek, een woord dat hij in Arnhem op een gebouw zag staan. Zijn computercreaties combineren elementen van ambient, hedendaagse klassieke muziek, minimalisme, drone ? experimentele muziek die gebruikmaakt van lage, zoemende tonen – en field recordings. Hij omschrijft zijn stukken als ?films zonder beeld?.

Banabila

Michel Banabila (1961) noemt zichzelf geluidskunstenaar. Hij houdt ervan disciplines en stijlen te mixen, waarbij hij elementen uit de jazz, elektronische muziek, klassieke muziek en wereldmuziek gebruikt. Hij gebruikt zowel akoestische als elektronische instrumenten, evenals field recordings en radio-, televisie- en filmsamples.

Travelog

De nieuwe samenwerking van de twee Rotterdammers, die vanaf 15 september verkrijgbaar is, heet Travelog. Die titel verwijst naar de lezingen, begeleid door dia?s of filmbeelden, die het grote publiek sinds het eind van de negentiende eeuw lieten kennismaken met vreemde culturen.

Het album Travelog doet ongeveer hetzelfde, maar het verhaal wordt niet verteld door middel van film of dia?s, maar door elektronische muziek, samples en geluidseffecten. De soundscapes zullen niet bij elke luisteraar dezelfde effecten oproepen, maar wij waanden ons in de Afrikaanse jungle.

We horen het geritsel van bladeren, oerwoudgetrommel en dierengeluiden. Elektronische klanken, die ons diep in zwart Afrika brengen, worden gemixt met het gekraak van een oude lp. Een ander nummer weet dan weer de sfeer van weidse vlakten op te roepen.