14.2 C
Haarlem
dinsdag, mei 30, 2023
Home Muziek Album Review Gaderung: a Tribute to Sixth Comm

Review Gaderung: a Tribute to Sixth Comm

0
Review Gaderung: a Tribute to Sixth Comm

Het wordt steeds moeilijker om geld te verdienen met fysieke cd?s. Daarom proberen artiesten eerst roem te vergaren om daarna met bijvoorbeeld optredens of de verkoop van T-shirts geld te verdienen. Steeds meer albums verschijnen niet eens meer als cd, maar zijn alleen als download verkrijgbaar. Als je geluk hebt, zijn ze zelfs helemaal gratis.

Zo kwamen we Halloween door met behulp van een prachtige EP van het mysterieuze neofolkproject ART ABSCONs, dat enkele uren gratis van Bandcamp was op te halen. Een paar dagen later presenteerde het Duitse internetradiostation en label Radio Body Music het album Gaderung: a Tribute to Sixth Comm. Hoewel het om een volwaardig product gaat, is deze sampler ter ere van een van de grootheden van het neofolkgenre gratis en voor niks te downloaden.

Achtergrond

Maar wat was Sixth Comm ook alweer? Het project werd in 1986 opgericht door de Brit Patrick ?O’Kill? Leagas, de voormalige drummer en zanger van de legendarische band Death in June. De naam Sixth Comm verwijst naar het zesde gebod uit het Oude Testament: Gij zult niet doden. Bovendien associeert Leagas het getal zes met de zesde letter van het runenalfabet, Kenaz of <, die kennis symboliseert.

Mother Destruction

Aanvankelijk bracht Sixth Comm een mengsel van melancholieke Synth Pop en experimentele geluiden. Ook bracht Leagas nieuwe versies uit van nummers die hij schreef als Death in June-lid. Thematisch liet hij zich inspireren door de Edda, de runen, oorlog ? hij was korte tijd huurling – en de natuur.

Na in de jaren negentig vooral onder de naam Mother Destruction te hebben opgenomen, bracht Leagas in 2006 het dubbelalbum Headless uit onder de naam 6 <omm. Ditmaal liet hij zich inspireren door de mysticus Gurdjieff en de geluiden uit de Oriënt.

Nederlander

De status van Sixth Comm in neofolk- en industrial-kringen blijkt wel uit het aantal artiesten dat een coverversie van een Leagas-song inzond: maar liefst dertig, onder wie de Amerikaan David E. Williams, de Nederlander Strydwolf en het Belgische project Dead Man?s Hill.

Grofweg valt het eerbetoon van Radio Body Music uiteen in twee categorieën. Aan de ene kant zijn er de sfeerstukken: veel synthesizers, echo?s, geluidseffecten en af en toe een sample. Aan de andere kant zien we meer EBM-georiënteerde nummers, die voor een groot deel uit elektronische ritmes bestaan.

Een voorbeeld van die laatste categorie is de versie van ?Serpent Dance? die de Italiaanse band Ain Soph inzond. Het bestaat uit een elektronisch gegenereerd ritme dat ondanks zijn ambient-sausje vooral monotoon en zielloos klinkt. De bedoeling was ongetwijfeld om de trance die tijdens een magisch ritueel optreedt uit te beelden, maar het resultaat had meer weg van een gedateerd housenummer. Dan zijn de versies van Mother Destruction, met zang van Leagas? vrouw Amodali, een stuk interessanter.

Joy Division

Met ?State Laughter? gaat het obscure Italiaanse eenmansproject Aendlex juist op de melancholieke toer. Dit nummer was in 1982 de tweede Death in June-single ooit, gezongen in een bombastische stijl à la Joy Division. In 1987 zou Leagas het nummer nog een keer achterstevoren uitbrengen op een cassette.

Het siert Aendlex dat hij er niet voor heeft gekozen om de oorspronkelijke opname trouw na te spelen ? dus geen cornet in deze versie! – noch om er een gekke stunt mee uit te halen. Op een natuurlijke manier weet Aendlex van ?State Laughter? een heel eigen troubadourachtige ballade te maken, die nergens doet vermoeden dat het een afgeleid werk is.