14.7 C
Haarlem
donderdag, juni 1, 2023
Home Hi-Fi Spotify betaalt artiesten miljard dollar

Spotify betaalt artiesten miljard dollar

0
Spotify betaalt artiesten miljard dollar

Het is algemeen bekend dat Spotify lang niet de grootste inkomstenbron is voor artiesten, maar toch heeft de streamingdienst in de afgelopen vijf jaar naar eigen zeggen een miljard dollar betaald aan artiesten. De bedragen hebben een stijgende lijn, want in in 2013 werd maar liefst 500 miljoen dollar uitgekeerd.

De streamingdienst heeft een speciale website voor artiesten geopend waarop het bedrijf de inkomsten en uitgaven nader verklaard. De eigenaren leggen uit welke verdienmodellen Spotify hanteert en wat hiervan de opbrengsten zijn. In elk land waarin de streamingdienst actief is, stijgen de inkomsten aanzienlijk. Een positieve ontwikkeling, want het Zweedse bedrijf verwacht de komende jaren meer miljarden aan royalties uit te betalen aan makers van muziek.

SpotifyMeer leden

Spotify laat weten dat betalende leden meer geld besteden aan muziek dan de gemiddelde muziekliefhebber in de Verenigde Staten. In maart 2013 had de streamingdienst 24 miljoen leden. Driekwart hiervan gebruikt de gelimiteerde advertentie-versie. De zes miljoen overige leden hebben een betaald abonnement op Spotify Premium van 4,99 of 9,99 euro per maand. Hiermee is het onder meer mogelijk om muziek naar compatibele hifi-apparaten te streamen. Zo werd onlangs bekend dat de Deense fabrikant Bang & Olufsen Spotify in hun televisies integreert.

Meer opbrengsten

De gemiddelde opbrengt per gebruiker is 41 dollar per jaar. Het doel van Spotify is om ieder Spotifygratis lid over te hevelen naar een Premium-abonnement. Toch brengen gratis leden ook geld in het laatje, want via gesproken advertenties en banners komen ook de nodige dollars binnen. De streamingdienst is op dit moment actief in 32 landen, maar het bedrijf heeft zich als doel gesteld om naar meer landen uit te breiden. Voor artiesten is dat een positieve ontwikkeling, want dat levert meer opbrengsten op. Van iedere verdiende dollar houdt Spotify ongeveer dertig procent voor zichzelf. De overige zeventig procent gaat naar de rechthebbenden. De hoogte van het bedrag dat artiesten uitbetaald krijgen, is onder meer afhankelijk van hoeveel streams leden opvragen. Op Spotify’s artiestenpagina is hiervoor een duidelijke formule afgebeeld.