Review Vital Element – Our Modern Age

2
Vital Element - Our Modern Age

Hoog tijd voor weer een muziekrecensie op Alpha-Audio. Want wat heb je tenslotte aan mooie afspeelapparatuur als er geen muzikanten zouden zijn die zorgen voor nieuwe content? En helemaal mooi als er zich een nieuwe band aandient. In het najaar van 2013 was dat met de debuut-CD Our Modern Age. Moedig ook, om nog CD?s te produceren met mooi artwork. Vital Element is de naam van de 5 man sterke band die sinds 2010 actief is.

Vital Element speelt het moeilijk te labelen ?progressive rock?. Ik vat dat maar even samen als intelligente rockmuziek, met veel akoestische en melodische elementen, afgewisseld door stevige passages en met vaak complexe ritmische en harmonische wendingen. De tracks zijn vaak langer dan de gebruikelijke 3 minuten die inmiddels zo ongeveer de norm zijn voor populaire muziek. Een exponent van ?prog rock? zijn artiesten als Steven Wilson of Porcupine Tree. Het is muziek waar je echt even voor moet gaan zitten. Het doet me ook een beetje denken aan Frank Zappa. Zonder meer muziek waar je als muzikant gefascineerd kan naar luisteren vanwege de viruositeit en inventiviteit van de composities.

Evenwicht

En dan Vital Element! Een debuterende band met jonge muzikanten. Al bij de eerste track ga ik rechtop zitten. (Re)birth, een kort instrumentaal intro op het album. De gitaar zet in en in de twee minuten gaan er steeds meer melodische en ritmische lijnen door elkaar spelen. Dat smaakt naar meer, het is een echt verwachtingsvol nummer. De tweede track is de titelsong van het album, Our Modern Age. Weer een rustig begin, nu in 7/8 maat. Na 1 minuut zet de zang in op een droge, syncopische beat van de drummer. Probeer maar eens op dit nummer mee te tikken; je zit er steeds naast en als je denkt dat je het te pakken hebt, is er alweer een nieuwe wending in de track. En zo gaat het 7 nummers door. Het album zit evenwichtig in elkaar, en ook binnen de tracks is er steeds een mooi evenwicht tussen rustige melodische en akoestische passages en meer uitgelaten en uptempo delen.

Volwassen

Vital Element klinkt erg internationaal. Je hebt geen moment het gevoel dat je naar een Nederlandse band luistert en al helemaal niet naar een groep die nog zo aan het begin staat van zijn muzikale pad. Het album is op een kwalitatief hoogstaand niveau geproduceerd. De klank van de eindmix is gebalanceerd en ruimtelijk. De stem van zanger Patrick Siffels, de (akoestische) gitaren en het slagwerk komen goed tot hun recht. Erg verfrissend is het ontbreken van de bas-boost en de compressie die we zo vaak horen op de radio. Alles klinkt erg natuurlijk en dat waarderen we. Ook bij hardere passages gaat de muziek niet ?dichtlopen? en blijft er lucht en ruimte over. In de studio noemen ze dat Headroom en gelukkig heeft Vital Element er genoeg van overgehouden. Aardig detail is ook dat de laatste maten van het eindnummer op het album weer naadloos overgaan in de eerste track. Je kan zo weer opnieuw beginnen.

2 REACTIES