13.9 C
Haarlem
dinsdag, mei 30, 2023
Home Hi-Fi Downloaden vanaf nu verboden in Nederland

Downloaden vanaf nu verboden in Nederland

17
Downloaden vanaf nu verboden in Nederland
Europa

Hoewel de regering de afgelopen jaren tevergeefs verschillende pogingen heeft gedaan om een downloadverbod in te voeren, is het nu dan eindelijk toch zover. Het Europese Hof bepaalde vanmorgen dat de Nederlandse overheid downloaden uit illegale bron moet verbieden. Het Ministerie van Justitie geeft aan dat het downloadverbod direct van kracht is.

Spotnet
Het gebruik van Spotnet is vanaf vandaag onrechtmatig

Auteursrechtelijk beschermde films, series en muziek downloaden via downloadnetwerken als usenet en bittorrent is niet meer toegestaan. Voorheen zag de Nederlandse wet een downloadbestand als een kopie voor eigen gebruik. Mits de gebruiker de bestanden niet openbaar maakte, was het dus toegestaan om leuke muziekalbums en filmtitels van het web te plukken. Vanaf vandaag is dat verleden tijd, want er geldt per direct een downloadverbod. Overigens hoeft u niet bang te zijn voor civielrechtelijke vervolging wanneer u toch eens stiekem een mediabestand downloadt. De belangenbehartiger van de entertainmentindustrie, Stichting BREIN, geeft op zijn website aan zich vooral te richten op illegale verspreiders van auteursrechtelijk beschermde bestanden. In de praktijk zijn dat vooral community’s op het gebied van torrents en nieuwsgroepen. Particulieren blijven om die reden buiten schot, al is het downloaden uit illegale bron vanaf vandaag dus wel onrechtmatig.

17 REACTIES

 1. Zolang er geen goede alternatieven komen om digitale content te consumeren zullen veel mensen nog steeds blijven downloaden. Aan de andere kant zijn er al diensten die zich goed hebben aangepast op de moderne vorm van multimedia. Zo werken steam (voor games) en spotify al zeer goed. Netflix doet het ook goed, al mag het aanbod nog wel wat groter worden. Waarschijnlijk is het een kwestie van tijd voordat andere bedrijven er achter komen dat dit de toekomst is waarbij zowel consument als bedrijf voordeel heeft.

 2. Jammer; het is geforceerd de klok terugzetten naar een tijd waar niemand op zit te wachten. De vraag is ook welke partij in de muziekketen hier nu werkelijk iets mee opschiet. Alles in de muziek communicatie draait om het begrip Sampling: Luister, wordt enthousiast en schaf het dan aan.
  Nu wordt de drempel verhoogd om makkelijk nieuwe muziek te zoeken. Het lijkt op parkeren in Amsterdam.
  Maar de mens is creatief, dus er komen alternatieven. Even het “eigen Brein” goed gebruiken.

 3. Voor mij is dit eerlijk gezegd een negatieve ontwikkeling, al wat ik op vinyl of CD koop word van van te voren eerst binnen gehaald beluisterd is het interessant koop ik altijd het originele exemplaar. als hier een blokkade op gezet word breid mijn muziek collectie minder snel uit, en zal ik dus minder vanzelf sprekend aankopen, en mij langer bedenken voor ik 25 a 50 euro uitgeef aan een album, dat voor mij onbekend is. en of van een voor mij soms onbekende artiest is.

  Dit geld overigens ook voor films, ik heb als iets mij echt bevalt graag ook daar van het origineel in de kast.

  ik hoop dat er een alternatieve weg zal komen.