15.2 C
Haarlem
zondag, juni 4, 2023
Home Hi-Fi Lossless streamingdienst TIDAL in Benelux beschikbaar

Lossless streamingdienst TIDAL in Benelux beschikbaar

17
Lossless streamingdienst TIDAL in Benelux beschikbaar

De muziekdienst TIDAL High Fidelity Music Streaming is beschikbaar in de Benelux. Onlangs is deze sevice toegevoegd aan het besturingssysteem van Bluesound.

TIDAL is onder meer al beschikbaar in de Verenigde Staten en Groot-Brittannië. Met deze dienst kunt u momenteel flac-bestanden (16-bits) streamen naar Bluesound-apparatuur. De kwaliteit kunt u vergelijken met die van cd’s en is dus beter dan die van de meeste andere diensten, zoals Spotify en Deezer. In deze video van TIDAL kunt u zien het verschil tussen gecomprimeerde en lossless-muziek horen.

17 REACTIES

 1. Erg interessant allemaal! Naar mijn mening is het aantal tracks niet de grootste factor van belang, maar de verscheidenheid aan labels. Deezer kan dan wel de meeste tracks bieden, ze hebben bijvoorbeeld niets van het Engelse kwaliteitslabel Chandos (circa 2500 albums, toch niet gering). Als groot liefhebber van Engelse symfonische muziek van Bax, Rubbra, Arnold, Stanford, Tippett, Moeran, Vaughan Williams enzovoorts kan ik absoluut niet zonder dit label. En Rdio is de enigste die deze catalogus VOLLEDIG streamt. Ik heb Tidal nog niet bekeken, zeg ik er bij. Qobuz had het wel, maar nu niet meer.
  En zo lang er nog labels zijn die met geen enkele dienst in zee gaan (Bijvoorbeeld Hyperion-circa 2000 albums- of het Duitse MDG-circa 700 albums-belangrijk voor orgelmuziekliefhebbers) blijft een goedgevulde platenkast of nas wat mij betreft een beter alternatief. Of, zoals in mijn geval, een lidmaatschap van de centrale discotheek rotterdam (muziekweb.nl) waar ik het nog nooit heb meegemaakt dat ze iets niet hebben, of het moet uitgeleend zijn. Al vanaf mijn puberteit in de jaren 80 leende ik daar m’n mozartjes en dvorakjes.
  Wat een prachtige site is dit! Lees het met veel genoegen.

  • Hartelijk dank voor uw compliment. Daar doen we het voor!

   Ik heb nu een abonnement op Tidal om het te proberen. Tot nog toe bevalt het erg goed. Qobuz begint beter te worden, al hebben ze inderdaad ook zaken niet of niet meer. Jammer. Maar zo gaat dat.

   Dat labels niet in zee gaan met streamingdiensten snap ik niet. Dat gaat ze echt opbreken, want dit – en downloads – is gewoonweg de onvermijdelijke toekomst. Ik koop nooit meer cd’s. Ofwel ik download het van hdtracks of een andere site, of ik stream het via Qobuz of Tidal.

   De NAS gaat zeker niet weg. Ik heb mijn hele collectie cd’s – en high-res – erop staan. En zoals ik al eerder heb gezegd: als je een abonnement stopt, of het internet kapt ermee, heb je niets meer. Dat probleem heb ik met mijn NAS gewoon niet :-).

 2. Afgelopen zaterdag tijdens je workshop over streaming nog kort over gesproken. Einde van NAS voor high res streaming is in zicht. Nu nog 16 bit maar daar gaat snel verandering in komen. Leuk om als Linn DS gebruiker dit 60 dagen te mogen proberen. Daar gaat Spotify w.b. kwaliteit. 20 euro p.m. is wel erg prijzig. Of het ten koste gaat van mijn kooplust om fysieke dragers in bezit te hebben is nog maar de vraag. Voorlopig genieten.

  • Of streamingservices als Qobuz en Tidal op korte termijn al wereldwijd het einde van high res streaming via een NAS doen betekenen, is denk ik niet te voorspellen. Het tempo van acceptatie is m.i. afhankelijk van meerdere factoren. In de landen met serieuze breedband internetverbindingen zal men het bijvoorbeeld sneller kunnen omarmen. Daarnaast is er iets als de (meer)prijs van de service. Het aantal betalende abonnees – en dat geldt ook voor Spotify – moet nog echt op stoom komen om het rendabel te maken. Zelf hoor en beleef ik de 20,- p/m van een TIDAL er zonder meer aan af. Want zeg nou zelf; overal en onbeperkt muziek op CD-kwaliteit, inclusief nieuwe releases. Dat weegt niet op tegen een budget van 360,- p/j aan fysieke dragers.

   Inderdaad; genieten dus en over 2 maanden de balans opmaken, want luxe went snel.

  • Beste Marc,

   Leuk u hier te treffen. Ik zag dat Jan al een antwoord heeft gegeven. Ik sluit me daarbij aan. Ik denk dat het met meerdere factoren afhankelijk is. Zo is abonneren op een dienst iets anders dan de files bezitten. Als u de bestanden koopt, zijn ze van u. Als u een abonnement beëindigt, hebt u niets meer. Dat vind ik nog wel een drempel.

   Kwalitatief hoor ik geen verschillen. Flac vanaf de NAS of lossless is beide geweldig. Maar we zullen het zien hoe het aanslaat! Ik vind het wel een prachtige ontwikkeling.