Linn komt met nieuwe DS-spelers én SPACE

0
Linn Exakt

Linn heeft eind vorige week een persconferentie gehouden voor de hifi-pers. We moesten even onze mond houden, maar nu mogen we eindelijk los. Linn komt met een compleet nieuwe serie DS-spelers én een nieuwe firmware! 

SPACESPACE Optimisation noemt Linn een nieuw foefje in de firmware van de DS-spelers. Wat het doet is zowel rekening houden met de ruimte, materialen in de ruimte én de luidspreker. Is het dan simpelweg digitale ‘room correction’? Nou, ja, in zekere zin wel, maar dan wel zonder microfoon, zware equalizing en mét de parameters van de luidspreker.

Database

Linn Klimax DSM
Alle spelers van Linn zijn nu Exakt compatible.

Het heeft heel veel weg van van Devialet heeft gedaan. Die beschikken ook over een complete database van luidsprekers. Linn is ook een database aan het vullen met speakers. Op moment van schijven zitten er zo’n 25 in de firmware. Dat moeten er heel snel veel meer gaan worden. Door de speaker en uw ruimte in te voeren hebt u altijd een optimale weergave. Ongeacht de plaatsing. Zegt Linn.

Wij hebben het systeem werkend gehoord. En we moeten zeggen: het werkt prima. Echter: goede plaatsing blijft belangrijk hebben we gehoord. Met goede plaatsing krijgt u altijd meer lucht, losheid en strakkere plaatsing in het stereobeeld. Toch haalt Linn de bonkeringheid en de onbalans weg bij een minder optimaal geplaatste luidsprekerset. En dat zonder muzikaliteit in te leveren. En dat is knap. Combineert u SPACE Optimisation met goede plaatsing, dan haalt u weer een gordijn weg… stemmen waren beter te volgen en ook krijgt de weergave wat meer ruimte.

Nieuwe serie DS streamers

Naast de demo van SPACE Optimisation (de belangrijkste nieuwe feature), heeft Linn laten weten dat er een compleet nieuwe serie van de DS spelers aan zit te komen. Zowel de Klimax als de Akurate als de Majik krijgen een opvolger. Het moederboard is compleet opnieuw ontworpen met kortere signaalwegen én de mogelijkheid om er direct een set Linn Exakt-speakers aan te koppelen, of een Exakt-box erachter te plaatsen. Daardoor kunt u uw bestaande speakers – dus ook niet-linn speakers – als een Exakt-systeem aansturen. Wie weleens een Exakt-systeem heeft gehoord, weet hoe het kan presteren: bijzonder goed.

Bekijk meer foto’s én een video op de volgende pagina.