14.2 C
Haarlem
dinsdag, mei 30, 2023
Home Hi-Fi Nieuwe usb-standaard is uit: 3.1

Nieuwe usb-standaard is uit: 3.1

2
Nieuwe usb-standaard is uit: 3.1

Het is wellicht niet écht hifi-nieuws, maar we vinden het wel het vermelden waard. Er is een nieuwe usb-standaard uitgerold en de eerste moederborden met USB 3.1 komen in de rekken. Onder meer Asus en MSI hebben modellen met de nieuwe USB-chipset.

USB 3.0 is al een tijdje op de markt. Deze standaard kan ongeveer 1,5 ampere stroom leveren – meer is binnen de standaard wel mogelijk – en een bandbreedte van zo’n 5 Gbps, oftewel zo’n 600 MB/s. Echter door overhead is ongeveer 400 tot 500 MB/s realistischer. Toch een factor tien sneller dan USB 2.0. En de kon ook ‘maar’ 1 ampere stroom leveren.

USB 3.1

Type CNu is het de beurt aan USB 3.1. Deze moet een bandbreedte leveren van 10 Gbps. Dat is weer een factor twee hoger dan de vorige USB 3.0. Ook kan de poort meer ampere leveren: 3 ampere in plaats van 1,5.

We hebben gelezen dat er ook een nieuwe plug is geïntroduceerd: USB type c. Deze plug is symmetrisch, waardoor u nooit meer opgezadeld wordt met een plug die niet past. Want verrassend genoeg beginnen we altijd verkeerd om!

Niet voor audiofielen

USB 3.1 zal niet veel veranderen binnen de audiowereld. Want zelfs usb 2.0 levert al genoeg bandbreedte voor high-res audio. 480 Mbps staat gelijk aan zo’n 60 MB/s, wat zelfs surround moet kunnen leveren in volle glorie. Kortom: leuk om te weten, maar u zult in praktijk met audio niets aan deze extra bandbreedte hebben.

2 REACTIES