High End Munchen 2015 Nieuws – Focal Sopra

0
Focal Sopra 2

Focal begint zijn nieuwe line-up aardig voor elkaar te krijgen. De Aria-serie is compleet en er is natuurlijk de prachtige Electra en Utopia. Maar wat staat daar tussen? Nou… de nieuwe Sopra. Een luidspreker met eigenschappen van de Utopia én wat nieuws. Denk aan een vernuftig tweeter-ontwerp en een nieuwe middentoner. 

De Sopra komt vooralsnog in twee smaken: de Sopra 1 en Sopra 2. De Sopra 1 is een bookshelf, de 2 een vloerstaander. Beide modellen krijgen een nieuwe middentoner met een vernuftige surround en demping tegen ongewenste resonanties. En er is een mooi tweeter-ontwerp in het tussenstuk. De achterzijde is open, maar gedempt, waardoor de Beryllium tweeter een ‘oneindige’ ruimte ziet en meer bewegingsvrijheid krijgt. Dat komt ook weer de weergave ten goede, want er is aanzienlijk minder ‘demping’ vanuit de kast.

Focal Sopra 2: klank

We hebben op de booth van Naim en Focal kunnen luisteren naar de Focal Sopra 2. De demo was erg goed, maar we hebben toch het gevoel dat het nog niet optimaal was. Er was een hard randje in het hoog hoorbaar. Die kennen we wel van de Utopia, maar die heeft geen ‘korrel’. En dat heeft de Sopra 2 bij de demo wel. Wellicht is het de opname, of de energievoorziening die op een beurs altijd slecht is. Daarentegen heeft Rage Against The Machine (respect dat Focal dat heeft gedraaid!) een ongekende energie en strakheid. Deze nieuweling is echt snel en kan ook op hogere volumes gewoon dynamiek blijven leveren. Dat is al een pluim waard!

De Sopra 1 gaat – met statieven – ongeveer ? 8000 per paar kosten. De Sopra 2 kost 12.000 euro.