15.3 C
Haarlem
zondag, juni 4, 2023
Home Hi-Fi Alpha Lezer met heftig DIY-project

Alpha Lezer met heftig DIY-project

0
Alpha Lezer met heftig DIY-project

Je hebt soms van die projecten… daar moet je wel wat over schrijven. Dit is er eentje. En hopelijk één in een serie van vele! Of wellicht een nieuwe DIY-rubriek op Alpha Audio? Lezers die zo ongelooflijk bevlogen zijn met audio, geven we graag een podium namelijk.

 

Ronald Wanders is een lezer waar we al eerder mee in contact zijn geweest. Nu krijgen we een mail in de redactiebox met de vraag of we naar een speakertje willen komen luisteren. Wel een bijzondere, want het gaat om een ribbon van twee meter hoog… Twee meter?! Ja… twee meter hoog. Daar hoeven we niet lang over na te denken… auto in en op naar Zeewolde!

Uit de hand gelopen

De Ronald Wanders Ribbon
Een detailshot van de magneten in de ribbon. Ziet er toch wel gaaf uit!

De ‘spark’ kwam tijdens de luistersessie in het Alpha HQ in haarlem. We hebben toen naar een open baffle-systeem geluisterd. Erg fraai. “Hoe mooi moet een High End-versie met een Manger-unit dan wel niet zijn? Of een ribbon?” En ja: eenmaal in je hoofd, krijg je het er niet meer uit!

Een paar weken daarna, kregen we melding dat de neodymium-magneten al besteld zijn en dat het fabriceren van de ribbon uit aluminium-folie al aardig lukt. “Gehaald bij de kapper! Ja, dat spul wat na het blonderen om de haren gaat…”, lacht Ronald. “Dat is precies dik genoeg om een tweeter van de maken”.

Nou ja: tweeter… De ribbon heeft een bereik van ongeveer 500 Hz tot zo’n 20 Khz. En met belachelijk weinig vervorming, zo laten de metingen zien. “De metingen zijn gewoon in de open ruimte gedaan, dus er zit wat ruis in van de omgeving”. Het geeft een goede indruk van de potentie in ieder geval.

De Ronald Wanders Ribbon
Alles hangt nog een beetje… maakt niet uit in deze testfase. Er is gespeeld op de AA100 van Dion Audio en op de Pass Labs XA30.5. Beide in dual stereo, dus ge-bi-ampt.

Verder vertelt Ronald dat de magneten elk zo’n 65 kilo kunnen tillen. Hoeveel er in zitten, weten we niet precies meer, maar we gokken zo’n 160 stuks, aangezien ze ongeveer 5 cm elk zijn, dubbel zijn uitgevoerd en de ribbon twee meter hoog is. Pak een Noord- en een Zuidpool en u komt op 160 stuks uit. Reken uit dat dit dus 10400 kilogram aan kracht is! Ongelooflijk. Met twee speakers hebben we het over meer dan 20.000 kilo aan tilkracht. En een gewicht van rond de 80 kilo… Astronomische getallen. Prachtig.

Maar met een frequentiebereik van 500 tot 20.000 Hz, hebben we nog geen compleet klankbeeld. Daar moet nog een stukje bij komen van 20 tot 500 Hz. Of beter gezegd: 16 tot 538 Hz, want daar heeft Ronald de crossover op ingesteld. Nu nog een beetje ‘houtje touwtje’, maar het werkt. Al zijn de woofers nog goedkope rommel uit China. “Ik kon niet wachten. Ik wilde zo graag even een idee krijgen dat ik maar wat rommel heb gekocht. De echte custom woofers (10 stuks, red.) komen binnenkort”.

Eerste indruk

De Ronald Wanders Ribbon
The Ribbonizer! Zelf gemaakt apparaat om aluminiumfolie te ribbelen… Creatief!

Als we even op de bank plaats nemen om te luisteren, valt al na de eerste noten op hoe holografisch en ‘afwezig’ dit systeem speelt. Je hoort echt geen speaker. Nu heeft dat wel even wat tweaken nodig gehad, want in het begin stonden beide speakers uit fase, waardoor er een gat was in het middengebied. Heel vreemde ervaring is dat. Je voelt gewoon dat er iets niet klopt. Na wat plussen en minnen omdraaien – en de woofers wat meer ‘punch’ te hebben gegeven – klinkt alles in balans. En wat een ervaring is dat zeg!

What’s next?

Maar wat volgt er na deze creatie? Er moeten nog wat punten op de ‘i’. En er moet natuurlijk nog een voet, kast voor de subwoofers, en de nodige afwerkpunten komen. “De voet is al gemaakt. Die moet groot en zwaar zijn om de ribbon niet te laten omvallen.” De voet is een sandwitch van staal en aluminium. Helemaal gefreesd. De baskasten zijn ook al bijna klaar. Het is open een open baffle-systeem, dus aan de achterzijde is alles open. De woofers hebben een slag van zo’n 5cm, wat lekker ruim is. En met tien stuks moet dat ook de nodige druk op kunnen wekken.

Als alles af is, zijn we zeer benieuwd wat het resultaat is van dit bizarre DIY-project. Wordt vervolgd!

Wilt u graag verder babbelen? Doe dat dan onder de DIY-sectie op het forum.