13.9 C
Haarlem
dinsdag, mei 30, 2023
Home Muziek Album Lavinia Meijer ? Passaggio (2013)

Lavinia Meijer ? Passaggio (2013)

0
Lavinia Meijer ? Passaggio (2013)

Er komt op Alpha-audio een hoop muziek voorbij. Echter te weinig klassiek. Maar klassiek kan best lastig zijn. Over het algemeen heeft klassiek toch een beetje een stoffig imago. Onterecht vinden wij. Want er zijn prachtige stukken, zelfs met een modern jasje! 

Een goed voorbeeld van klassiek in een modern jasje is Ludovico Einaudi. Onlangs besproken in het artikel Muziek voor in je Bieb. Als we de al prachtige muziek van Einaudi combineren met het instrument van de hemel, de harp, dan is de uitkomst betoverend.

Lavinia Meijer

Lavinia Meijer wordt geboren in 1983 in zuid-korea. Op haar 9de levensjaar adopteert een Nederlands gezin Lavinia. Met eer studeert zij af aan het conservatorium van Utrecht (bachelor) en Amsterdam(master). Dit is het begin van een prachtige muzikale carrière.

Ze speelde soliste bij beroemde orkesten en over de hele wereld. In heel Europa, Azie en Amerika. Indrukwekkend? We zijn er nog niet. Lavinia wint ook regelmatig prijzen. In 2009 wint zij de Nederlandse muziekprijs van het Nederlands Fonds voor podiumkunsten. In 2012 de publieksprijs van de Edisons, voor haar cd ?Fantasies and Impromptus?. In 2013 de gouden plaat voor klassieke muziek voor de cd Metamorphosis-The Hours(Philip Glass). Slechts enkele maanden hierna volgde de Platina. Daarnaast is ze ook een welkome gast bij De wereld draait door. Kijk Tip! Hopelijk begint er een beeld te vormen van deze geweldige vrouw.

Passaggio

Zoals al eerder vermeld, Passaggio is gecomponeerd door Einaudi. De nummers zijn origineel gecomponeerd op de piano. Lavinia hoorde de muziek en was hier van onder de indruk. De muzikale harpiste probeerde vervolgens wat stukken op de harp te spelen. En met groot succes.

Wij vinden zelfs de stukken op de harp beter dan de piano… Barbaars? Wellicht. Maar ja… Lavinia zoekt contact met Einaudi en heeft hem, zoals zij zelf verteld, twee keer ontmoet. In deze ontmoeting speelt zij, correctie, betoverd zij de harp. U kunt het zien als een prive concert voor Einaudi.

Terwijl Einaudi zijn muziek hoort, betoverd door de magische klanken van de harp, kan hij niet anders dan zijn goedkeurig en aanmoediging geven voor de muziekstukken. Hier komt Passaggio uit voort.

Klanken uit de hemel

Op het album komen we onder meer I Giorni, Divenire en Passaggio tegen. Dit laatste nummer heeft naast het klassieke karakter, ook iets folks over zich. Evenals het nummer Le Onde. Het harpspel van Lavinia brengt dit prachtig ten gehore. De klank van de harp brengt nog meer de onderliggende emotie in de nummers naar boven.

Het is dan ook helemaal niet gek dat je de tijd verliest bij het luisteren van het album. Lavinia bespeelt met oprechte emotie en pure passie de harp. Dit hoor je niet alleen, dit voel je. Zeker met zo?n prachtig nummer als Una Mattina, gebruikt in de film Intouchables, lijkt de wereld om ons heen weg te vallen. We worden compleet opgenomen. Het is werkelijk een emotionele achtbaan. Prachtig.

Tonmeister Andreas Neubronner, die het album heeft opgenomen, beschrijft het ook als een ?Cinemascope sound, which displays the richness of Lavinia?s incredible performance?. Zonder meer waar…