10.2 C
Haarlem
vrijdag, juni 2, 2023
Home Hi-Fi MQA content dit jaar al beschikbaar

MQA content dit jaar al beschikbaar

8
MQA content dit jaar al beschikbaar

We hebben van Viertron – importeur van Meridian – begrepen dat er dit jaar al MQA-content beschikbaar komt. De gebruikte MQA-codec is echter zo nieuw dat fabrikanten eerst een firmware-update moeten doorvoeren. Dat is echter een kwestie van update-tje doen en klaar. 

MQA is naar onze mening dé volgende stap in audio. We hebben eerder al een uitgebreide luistersessie kunnen houden met een Merdian 818 Reference en een Core200. Deze sessie heeft ons compleet overtuigd van de toegevoegde waarde van MQA. Het verschil is gewoon niet subtiel, maar direct hoor- en merkbaar.

MQA Content

Meridian MQA Systeem
De content voor MQA komt voor het einde dit jaar beschikbaar. Goed nieuws dus.

Het punt bij nieuwe standaarden is echter dat het nog zo goed kan zijn: als er geen content is, is het gedoemd te mislukken. Het feit dat mp3 zo’n groot succes is, is niet dat het zo goed klinkt. Mp3 is gewoon door alle apparaten ondersteund. En er is veel te krijgen.

Bij MQA zien we wel dat het een succes kan worden. Dat heeft meerdere redenen. Allereerst is de complete codec backwards compatible. Oftewel: als een converter geen MQA kan afspelen, speelt het gewoon de basis-file af.

Daarnaast zijn er services die het gaan streamen en ter download gaan aanbieden. Voor het einde van het jaar dus al, zoals we nu hebben begrepen. Goed nieuws!

Tidal is de eerste die het gaat aanbieden als streamingdienst. Er zullen zeker meerdere services gaan volgen.

MQA Hardware

Bluesound Node 2
Bluesound komt ook met een MQA update.

 

En tenslotte: hardware. Meridian gaat MQA natuurlijk ondersteunen. En ook in rap tempo de nieuwe codec:

“Ik verwacht dat Meridian wel de eerste zal zijn en er in de eerste week januari firmware is voor de Explorer-2, 818, 808 en Prime.”

Maar ook Bluesound gaat een software-update doorvoeren (inclusief de NAD M50 en MDC-modules). En Samsung gaat het in de telefoons verwerken. Om maar wat voorbeelden te noemen. Kortom: op alle vlakken is er support. Een teken dat deze nieuwe standaard een prima toekomst tegemoet kan gaan.

 

 

8 REACTIES

  1. Wat ik nog niet begrijp: is MQA altijd 24 bit? Of is het principe op alle losless files toepasbaar? Ik ben er trouwens zeer benieuwd naar. Ik vind het verschil tussen 16 en 24 bit tot pakweg zo’n 48000 hz erg klein en niet echt de moeite waard om de HD file daarvoor aan te schaffen. Maar vanaf 24/96 hoor ik het opeens wel duidelijk. Dus ik ben benieuwd of ik MQA dan ook ga horen.