21.2 C
Haarlem
zaterdag, juni 10, 2023
Home Hi-Fi Conrad Johnson komt met GAT Series 2

Conrad Johnson komt met GAT Series 2

0
Conrad Johnson komt met GAT Series 2

Bij de Conrad Johnson GAT – en dus ook de series 2 – gaan oude en nieuwe technologie hand in hand. Buizen, MOSFET’s en microprocessor in één behuizing, dat levert een interessante voorversterker op.

De GAT sleepte in 2015 de Absolute Sound Editor’s choice in de wacht, dus deze bijzonder mooi vormgegeven voorversterker moet ook goed klinken. Het apparaat is grotendeels opgebouwd met buizen maar zaken als ingangselectie, niveau-aanpassing worden geregeld door een microprocessor. Het geluidsniveau en de balans zijn in 100 stappen van circa 0,7 dB per stap nauwkeurig instelbaar, desgewenst per afstandsbediening. De GAT (en ook de aangekondigde series 2) is overigens een zogeheten line-stage voorversterker, wat betekent dat u vergeefs zult zoeken naar een ingang voor een platenspeler.

Elegant

Het voorversterkercircuit is zo simpel mogelijk gehouden en bestaat uit één trap die wordt afgehandeld door een enkele triode. Het uitgangssignaal van de buis gaat vervolgens naar een MOSFET buffer die zorgt voor een zeer lage uitgangsimpedantie. U hebt daardoor de vrije keus uit te gebruiken kabels en aan te sluiten eindversterkers. De GAT Series 2 borduurt – logischerwijs – voort op de technieken in z’n voorganger. Er zijn in de series 2 verbeteringen aangebracht in het voedingscircuit, waarbij nog altijd volop gebruik gemaakt wordt van tefloncondensatoren. Ook op andere vlakken zijn verbeteringen aangebracht. Een kleine teleurstelling: heel goedkoop zal de opvolger waarschijnlijk niet worden; de originele GAT ging voor zo’n €25.000 over de toonbank.