17.7 C
Haarlem
woensdag, mei 31, 2023
Home Hi-Fi Geen DAB+ via L-band

Geen DAB+ via L-band

1
Geen DAB+ via L-band

Het ministerie van Economische Zaken heeft laten weten dat de L-band – de frequentieband tussen 1 en 2 GHz – niet wordt ingezet voor DAB+. Het zou te veel kosten om dat mogelijk te maken. 

Er zijn in het verleden proeven geweest waarbij de L-band is ingezet voor digitale radio. Natuurlijk kan het werken, maar er is gebleken dat niet alleen weinig radio’s geschikt zijn voor de L-band; er zijn ook bijzonder veel prijzige steunzenders nodig om landelijke dekking te krijgen.

VHF

Voor lokale DAB+ radio gaat dit jaar een proef van start op de VHF-band. Dat is de frequentieband van 30 MHz tot 300 MHz. Binnen deze frequentieband zijn veel minder steunzenders nodig, waardoor kosten lager gehouden kunnen worden. Tevens zijn nagenoeg alle ‘digitale-radio’s’ geschikt voor ontvangst.

De L-band wordt alleen nog maar gebruikt voor datatransport van een basisstation naar een (mobiel) eindstation.

Kwaliteit DAB+

Er wordt in commercials altijd gepraat over de geweldige kwaliteit van DAB+. Er zijn sprake zijn van ‘digitale kwaliteit’. Nu weten Alpha-lezers dat ‘digitale kwaliteit’ helemaal niets zegt. Maar waar wij benieuwd naar zijn is wát voor digitale kwaliteit. Hier vindt u een overzicht van de bitrates van DAB+. U zult zien dat het gros gewoon op 64 kbps streamt. Waardeloos dus. Geef ons maar FM!

 

1 REACTIE