Luxman L-590AX MKII geïntroduceerd

2
De Luxman L-590 AXII-versterker

Dat Luxman nooit tevreden is bewijst de fabrikant met de lancering van de Luxman L-590AX MKII geïntegreerde versterker. Het betreft hier een klassieke Klasse A-versterker, het visitekaartje van Luxman.

Het hart van de Luxman L-590AX MKII wordt gevormd door de vierde generatie van ODNF ofwel Only Distortion Negative Feedback. Deze techniek zorgt voor een zeer ruime bandbreedte, snelle reactietijd en een verbeterde signaal-ruisverhouding. De voorversterker in de L-590AX MKII is gebaseerd op een ander vlaggenschip van Luxman: de C-900U. Onder meer zeer nauwkeurige volume- en balansregeling alsmede behoud van geluidskwaliteit bij maximale uitsturing zijn kenmerkend voor dit onderdeel. De klasse A eindversterker lever 30 Watt per kanaal aan 8 Ohm speaker; 60 Watt per kanaal is mogelijk bij gebruik van 4 Ohm luidsprekers.

Voeding

Als vanzelfsprekend heeft Luxman uitgebreid aandacht besteed aan de voeding. Een stevige transformator vormt de basis, samen met flinke condensatoren en een goede spanningsregeling zorgt voor een responsieve versterker die ook stevig belast klinkt als een klok. Zo kort mogelijke signaalpaden staan garant voor een storingsvrije geluidsoverdracht. Interessant is dat een versterker als deze toch nog voorzien is van hoog-laag- en loudnessregeling. Het betekent dat u ook zo af en toe eens een geluidsbron van wat mindere kwaliteit aan kunt sluiten en het klankbeeld naar wens aanpasbaar is in zo’n geval. Uiteraard is alles wat riekt naar toonregeling met een enkele knopdruk te omzeilen. Aan de achterkant van de versterker treft u een zestal lijningangen aan. Vier RCA-ingangen (tulpjes) en twee gebalanceerde XLR-exemplaren om precies te zijn. Record out, Monitor in, pre out en phono in-aansluitingen complementeren het geheel.

2 REACTIES

 1. Ziet er fantastisch uit, zowel de kast als de specs.
  Doet me weer een beetje denken aan de L309 die ik vroeger had: geweldig apparaat.
  Speel inmiddels al weer jaren een D-7 / C-7 / M-7 en ben er nog steeds heel blij mee.
  Luxman is helaas in Nederland een wat ondergewaardeerd (ondergesneeuwd?) merk.
  Volkomen ten onrechte….

  • Helemaal mee eens! Vroeger had ik een Luxman T12 tuner van ze met een aparte audioscript signaalmeter, aangesloten op een draaibare Fuba-antenne. Geweldig setje was dat totdat de tuner overleed. Hun versterkers zijn legendarisch te noemen, al zullen ze nu wel de nodige concurrentie hebben van met name Yamaha. Ik overweeg nu hun nieuwe DAC te kopen, de DA-250,