18.1 C
Haarlem
zondag, juni 4, 2023
Home Hi-Fi VPI 299D: oud wordt nieuw

VPI 299D: oud wordt nieuw

0
VPI 299D: oud wordt nieuw

Met de minimalistisch ogende VPI 299D haalt u een stuk old school-techniek in een relatief modern jasje in huis. Buizen vormen de basis, maar dat kan ook tegenwoordig nog best.

Buizenversterkers: de één zweert erbij en de ander gruwt ervan. Feit is dat dit type versterker juist dankzij specifieke vervormingen de bekende ‘warme klank’ produceert. Vlakke karakteristieken hoeft u dan ook niet te verwachten,maar het kan inderdaad lekker klinken. de VPI 299D is een nieuwe telg in deze tak van sport. Hoewel nieuw in dit geval niet helemaal correct is, want feitelijk stamt de basis van het ontwerp uit 1958. Een jaar of wat geleden schafte een VPI-medewerker een H.H. Scott 299-versterker aan en hij vond het ding zo goed klinken dat een moderne reïncarnatie onvermijdelijk was.

Handgesoldeerd

VPI heeft gekozen voor een ambachtelijke opbouw van de 299D, zo is er voor handgesoldeerde zwevende bedrading gekozen. Net als destijds, toen er nog geen printplaten bestonden. Het uitgangsvermogen bedraagt 2 x 38 Watt in de standaardconfiguratie, waarbij ook gedacht is aan een koptelefoonuitgang. Voordat u nu heel enthousiast wordt: de 299D wordt geleverd in een tamelijk gelimiteerde oplage van slechts 100 stuks. De prijs bedraagt $4000 dollar en de versterker is zoals het er nu naar uit ziet alleen verkrijgbaar in de VS en Canada. Maar dat houdt de ware liefhebber natuurlijk niet tegen.