11.5 C
Haarlem
woensdag, juni 7, 2023
Home Hi-Fi Megavolume zonder gehoorschade, leuk voor de jeugd

Megavolume zonder gehoorschade, leuk voor de jeugd

3
Megavolume zonder gehoorschade, leuk voor de jeugd

De jeugd geeft over het algemeen niet zo om de geluidskwaliteit, zolang alles maar afgespeeld wordt met een megavolume is het oké. Een truc beperkt gehoorschade.

Gehoorschade is een niet onbekende bijwerking die veelvuldige concert- en discogangers oplopen. Jammer, want een blijvende gehoorbeschadiging is nergens voor nodig. Zeker niet nu een kiene Spaanse geluidstechnicus een truc heeft bedacht om geluid twee keer zo hard te laten klinken zonder dat dit werkelijk zo is.

Psycho-acoustisch

Feitelijk betreft het een psycho- acoustisch trucje waardoor de hersenen van een luisteraar denken dat het volume veel verder opengedraaid staat dan in werkelijkheid het geval. De methode is inmiddels met succes uitgeprobeerd op een houseparty in Barcelona. Het lagere volume zorgt voor veel minder overlast in de buurt en – op termijn – hopelijk minder gehoorschade. Wellicht is het systeem in de toekomst ook thuis inzetbaar, zodat de buren geen last meer hebben van te harde muziek terwijl u zelf nog altijd kunt genieten van virtueel harde muziek. We laten in het midden of dat uiteindelijk nog een high-end ervaring oplevert.

3 REACTIES

  1. In de akoestische wereld, waarbij fysische parameters gebruikt worden wordt de eenheid geluidsdruk in Pa logaritmisch voorgesteld in dB SPL (in gewogen vorm dB A). Voor elke verdubbeling van die druk komt er 3 dB bij. Dit impliceert dat bij een verhoging van het geluidsvolume met 3 dB de druk op het oor verdubbelt en dus ook twee keer meer risico op schade betekent. Maar in de psychoakoestiek, waarbij het brein geluidsdruk interpreteert, zal slechts bij een toename van +10 dB de luisteraar de indruk krijgen dat het waargenomen geluidsniveau verdubbelt. Deze gepercipieerde luidheid wordt niet uitgedrukt in decibel maar in een hoeveelheid soon. Dus als 80 dB A = 1 soon dan zal 90 dB A = 2 soon. Maar 83 dB A is een verdubbeling in geluidsdruk ten opzichte van 80 dB A.

    Dus spelen met luidheid zal geen enkele extra bescherming geven tegen geluidsdruk blootstelling!”