13.5 C
Haarlem
woensdag, juni 7, 2023
Home Hi-Fi Muzieklessen weer terug op school

Muzieklessen weer terug op school

2
Muzieklessen weer terug op school

Muzieklessen zijn goed voor de hersenen, motorische ontwikkelingen, doorzettingsvermogen en samenwerking. Het schijnt zelfs bevorderlijk te zijn voor de discipline, een extra reden wellicht tot ‘herinvoering’ van muzieklessen op de basisschool.

Muzieklessen zijn de afgelopen decennia flink ondergesneeuwd geraakt in het onderwijs. Omdat ook de overheid inmiddels de voordelen (weer) inziet van muzikale vorming is er 25 miljoen Euro beschikbaar gesteld om tot 2020 een flinke impuls aan dit type onderwijs te geven. Momenteel beschikken nog maar weinig scholen over een echte afgestudeerde muziekdocent en dat is om diverse redenen jammer.

Leren luisteren

Vroeger kwam je ze nog wel eens tegen: bevlogen muziekdocenten die je echt leerden luisteren. Luisteren naar subtiele verschillen, afzonderlijke instrumenten, aardige trucjes in een track en zo meer. Omdat de hoofddoelen van het vaderlandse onderwijs langzaam aan verschoven naar reken- en taalvaardigheden is muziek flink naar de achtergrond verdrongen. Dat is niet alleen te merken aan de achteruitgang op de genoemde sociale en technische vlakken, maar ook in het dagelijks leven. Want laten we eerlijk zijn: inmiddels is er een hele generatie opgegroeid die denkt dat mp3 hifi is, klaargestoomd wordt voor DAB+ als ‘beter dan FM’ en in z’n algemeenheid kritiekloos luistert. Voor deze ‘verloren generatie’ geeft volume en diepte van de bas de kwaliteit van muziek aan, de rest is bijzaak. Misschien dat de finesse van het luisteren ook weer terugkomt door de nieuwe muzieklessen. En dat daarmee een nieuwe generatie kritische(r) luisteraars ontstaat, dat is zowel goed voor de toch wat ingedutte makende kant als consumerende kant lijkt ons.

2 REACTIES

  1. Een goed aandachtspunt. Naast muziek zijn elementen als sportieve training, dus gymnastiek en handvaardigheid ook in de vergetelheid geraakt. Wanneer we het over een “gezond leven” hebben hoort daar in ieder geval een goede conditie bij en gevoel voor muziek en ritme. Dit zijn vaardigheden die in het basisonderwijs thuishoren.
    Dat scheelt veel pillen en psychiaters. Het gezegde is niet voor niets: Eén beeld overtreft 1.000 woorden, maar muziek overtreft alles.