20.7 C
Haarlem
zondag, juni 11, 2023
Home Hi-Fi Mytek Brooklyn DAC, streamt ook MQA

Mytek Brooklyn DAC, streamt ook MQA

16
Mytek Brooklyn DAC, streamt ook MQA

Met de Mytek Brooklyn DAC bent u helemaal voorbereid op high-end digitale audio. Niet alleen is het een DAC met support voor MQA, maar tevens een koptelefoonversterker.

Een gloednieuwe DAC die digitale audio ondersteunt tot een samplerate van 384 kHz bij een resolutie van 32 bit (PCM), maar ook geen enkele moeite heeft met DSD tot DSD256 én MQA. Voor dat laatste is de Mytek Brooklyn DAC voorzien van een MQA Hi-res gecertificeerde hardware decoder.

Femtoclock

De interne Mytek Femtoclock generator heeft een jitter van slechts 0,82 ps, tevens is voorzien in Wordclock in- en output. Dat is handig want zo kunt u meerdere units ‘stapelen’ voor meerkanaalsgebruik. Qua ingangen beschikt de DAC onder meer over USB2, AES/EBU, 2 x S/PDIF, Toslink/ADAT en SDIF3 DSD. Aan analoge uitgangen treft u RCA en gebalanceerd XLR aan. Mooi meegenomen is de ingebouwde koptelefoonversterker, een reference high current, high transient exemplaar met 6 Watt vermogen (500 mA). Verder is voorzien in een versterkingsregelaar, een ingebouwde analoge voorversterker (lijn en phono), een afstandsbediening en opwaardeerbare firmware. De Mytek Brooklyn DAC kost €1995.

16 REACTIES

  • ‘@i.deklein

   Persoonlijk denk ik dat dit verhaal van Roon – overigens een prachtig programma verder – niet helemaal juist is. Ik krijg de indruk dat hier dezelfde denkfout wordt gemaakt als Auralic aanvankelijk deed met de Aries ondersteuning van MQA middels een firmware update en aanpassing van de Lightning DS App. Je kunt MQA wel terugbrengen naar het Redbook format, maar je zult toch op DAC-niveau de nodige hardware aanpassingen moeten hebben om de eindbewerking tot een volwaardig MQA signaal te kunnen realiseren. Wellicht dat Vincent of Jaap je daar verder op weg kunnen helpen.

   • Het begint een complex verhaal te worden. MQA kan sowieso niet zomaar via een digitale uitgang naar een DAC gaan. Het moet dan altijd via USB gaan. Dit ivm copyright.

    Er zijn wel mogelijkheden om compatibiliteit te krijgen door een firmware update toe te passen. Mits er voorbereidingen zijn getroffen en het platform flexibel genoeg is.

 1. MQA doet een aantal dingen.
  Beperken we ons tot het file format dan comprimeren ze alles boven de 22 kHz en vouwen dat in de bitjes 17-24 ma.w. je krijgt een 24 bits / 44.1 kHz audiofile.
  Een soort hires MP3 want het is een lossy compression.

  Die file kun je uiteraard opslaan op een NAS, je kunt hem afspelen zonder decoder.
  Dan gedraagt het zich min of meer als een 16 bit /44.1 kHz PCM file met wat extra ruis (die troep beneden de 16 bits). Die kun je afspelen op iedere DAC

  Decode kan in software (media player met een MQA codec) of in hardware (streamer + chip).
  Dit pakt de MQA uit naar een 24 bit / 192 Khz (of een lagere sample rate).
  Uiteraard haal je nooit de volle dynamische range van 24 bits, dat is inherent aan het compressie proces.

  Er is echter nog een tweede proces.
  MQA claimt ook iets te kunnen doen aan de timing.
  Dit zowel aan de opname kant als aan de afspeelkant.
  Voor dat laatste moet MQA weten welke DAC gebruikt wordt.
  M.a.w. de fabrikant van de DAC moet wat hardware inbouwen met een voor die DAC specifieke algoritmes. In principe moet dat per revisie van de DAC herhaald worden.

  Geef mij maar lossless PCM 🙂

   • Voorspellen is moeilijk, vooral als het over de toekomst gaat
    Stel dat de consument of beter de audiofiel de claims gelooft, Master Quality Authenticated dus beter dan PCM, dit is zoals de artiest het hoort, time-domaind correction! Etc. etc.
    (De oorspronkelijke claim van Niel Young voordat hij overstapte van Meridian naar Ayre)
    Dan is er een leuke boterham te verdienen.
    Je kunt als streaming audio service Highres streaming aanbieden, daar meer geld voor vragen want BETER en dankzij MQA scheelt het enorm in bandbreedte.
    Voor thuis maakt het weinig uit maar als je een miljoen subscribers hebt dan tikt het behoorlijk aan in zowel storage als bandbreedte.
    Wat dat betreft zit het slim in elkaar.

    De vraag is wat Tidal en co doen.
    Converteren van de highres catalog naar MQA is een kwestie van geduld.
    Die is niet zo groot. Iemand kwam laatst met een schatting van 8000-10000 albums.

    Maar daar heb je niet de time-domain correctie te pakken.
    Dat kan alleen diegene doen die weet welke AD-converter gebruikt werd.
    Dan moeten de karakteristieke van die converter ook bekend zijn.
    Lijkt mij bij oudere opname een bereklus.
    Dat gaat dus niet gebeuren is mijn voorspelling.
    Met nieuwe opnames zou het kunnen.
    Warner is toegetreden tot het MQA kamp dus wie weet.

    Mij zou het niet verbazen als MQA net zo’n succes wordt als SACD
    Maar voorspellen is moeilijk, vooral als het over de toekomst gaat

    • Uit bovenstaande moet ik vaststellen dat ik blij ben voor de best klinkende DAC te hebben gekozen en niet voor de Mytek vanwege de MQA niche. De T+A DAC 8 DSD klonk een klasse beter, echt briljant.
     Geniet er dagelijks van, ook een Antelope Zodiac Platinum DSD Dac kan niet aan de T+A tippen… En ik was niet de enige die dat duidelijk kan waarnemen 😉

     • De Antelope komt niet in de buurt van de T+A… Mytek is een kwestie van smaak denk ik. Mytek heeft wat meer laagdruk. Daar moet je van houden. T+A is neutraler en wat rustiger.

    • Hoi Vincent, ook hier is je verhaal onvolledig. MQA bestanden kunnen wel degelijk afgespeelt worden op niet-MQA DAC, mits je daarvoor een computer gebruikt en Tidal MQA streams afspeelt en de 1e 24/96 unfold krijgt iedereen dan direct aangeboden. De tijdcorrectie van de Master zit daar wel degelijk in. Het enige wat je mist is de tijdcorrectie van je eigen DAC. Alleen met een MQA DAC krijg je fully unfolded, maar het verschil tussen een 16/44 Tidal stream of een 24/96 MQA unfold is op een gewone DAC heel duidelijk hoorbaar. Of het een succes wordt hangt af van de platenlabels en die zijn mede eigenaar van MQA en hun strategie is duidelijk en in het voordeel voor MQA.

  • Beste Vincent, we hebben al vaker hierover gechat. Wat betreft de bandbreedte waarin MQA 100% losless opereert wil ik je corrigeren. Dat is namelijk in het gebied to 48kHz en niet de 22 die je hier noemt. Het is misleidend om MQA tot een lossy codec te bestempelen, zeker als je het met CD kwaliteit vergelijkt. Iedereen weet dat 16/44 boven de 20kHz wordt afgekapt en helemaal niets aan informatie bevat en dat bovendien door deze steile filtering er anti-alisaing fouten worden geintroduceerd. De feiten over encapsulation staan o.a. hier nog eens uitgelegd: http://www.theabsolutesound.com/articles/beyond-high-resolution/?page=4

 2. 1-In praktische zin vraag ik mij af of een grote speler in de markt; Sonos wel/niet MQA kan ondersteunen.
  2-In praktische zin vraag ik mij ook af of afspeelsoftware als Roon, MQA diend te ondersteunen bijzonder is dat het niet bij “Partners” vermeld wordt op de MQA website.
  3-Ook vraag ik mij af hoe Qobuz hires streaming mogelijk maakt kennelijk lukt het dus ook zonder MQA…
  4- Op de MQA website staat dat het ontwikkeld is voor streaming audio, betekent dat dat MQA content niet op een NAS opgeslagen kan worden maw wordt de content ongrijpbaar voor consument en alleen live beschikbaar?

 3. Na bestudering van diverse recensies blijkt MQA toch een stuk complexer. Naast het decoding proces van de MQA codec moet er op DAC niveau nog een bewerking plaatsvinden, daarom zitten er diverse microprocessors in deze Mytek en daarom kunnen niet gecertificeerde DAC’s slechts op Redbook niveau ondersteuning bieden….. Het is dus helaas ook onzin te veronderstellen dat Auralic met een nieuwe firmware en upgrading van de Lightning App MQA in volle omvang zou kunnen ondersteunen, de VEGA DAC heeft deze chips niet aan boord. Let dus goed op welke DAC je koopt…..;-)

 4. Als ik het goed begrijp is dit één van de eerste DAC’s die MQA ondersteunen, maar wat zegt dat nu eigenlijk?
  In mijn beleving hoeft een DAC helemaal niet gecertificeerd te zijn voor MQA weergave, mits een gedecodeerd MQA signaal wordt aangeboden. MQA is immers een slimme lossless codec die hires 24bit/192K bestanden via een slim algoritme lossless terugbrengt naar een ‘Redbook’ bestand vergelijkbaar met een CD-signaal. Voor mijn gevoel kan ieder gedecodeerd MQA signaal, dus teruggebracht naar 24bit/192K bv door een Auralic streaming bridge door welke willekeurige hires DAC worden afgespeeld. Maar misschien mis ik iets….