20.7 C
Haarlem
zondag, juni 11, 2023
Home Hi-Fi PS Audio DirectStream Junior, zoon van een legende

PS Audio DirectStream Junior, zoon van een legende

0
PS Audio DirectStream Junior, zoon van een legende

De PS Audio DirectStream Junior is een directe afgeleide van de toch wel legendarisch te noemen DirectStream, maar dan voor de helft van de prijs.

DAC’s zijn er in alle soorten en maten, maar de originele DirectStream van PS Audio onderscheidde zich van de rest door een in-house ontwikkelde FPGA. Daarmee kon (en kan) de ontwerper alles helemaal naar eigen hand zetten, in tegenstelling tot fabrikanten die gebruik maken van off-the-shelf-componenten. Het resultaat was een klinkende overwinning voor PS Audio, maar voor veel consumenten bleek het apparaat financieel gezien soms net een brug te ver. Die ‘tekortkoming’ heeft PS Audio altijd een beetje dwars gezeten en de afgelopen 7 jaar is men dan ook druk in de weer geweest met het ontwikkelen van een prettiger geprijsde DAC zonder grote concessies te doen aan het origineel. Het resultaat is er nu: de PS Audio Direct Stream Junior.

Bijna net zo goed

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: volgens PS Audio klinkt de Junior bijna net zo goed als het origineel, in percentage uitgedrukt haalt Junior 85% van de geluidskwaliteit. Uitgaande van de ‘ultieme DAC’ zit u op 85% nog steeds op een DAC die ver boven het maaiveld uitsteekt. Concessies zijn onder meer gedaan op het vlak van bediening; daar waar de DirectStream over een kleurenaanraakscherm beschikt, heeft Junior een OLED monochroom scherm zonder aanraakfunctionaliteit. Ook de interne opbouw is iets veranderd, in plaats van afzonderlijke printplaten voor voeding, digitale en analoge deel is Junior op een enkele print gebouwd. De behuizing is volgens een andere methode gemaakt en er is voorzien in één I2S-ingang in plaats van twee bij het origineel. Verder zien we dat er in plaats van een ‘Ultra low jitter master clock’ gekozen is voor een ‘super low jitter master clock’ en dat in plaats van een gebalanceerde uitgangstrafo voorzien is in een gebalanceerde solid state-uitgang. Allemaal kostenbesparende zaken die uiteindelijk in het geluid voor de meeste mensen niet direct hoorbaar zullen zijn. Sterker nog: de Junior zal beter klinken dan menig andere DAC. Hoewel de prijs van Junior ten opzichte van de originele DirectStream gehalveerd is, moet er nog altijd $3999 voor neergeteld worden. Leverbaar vanaf maart.