15 C
Haarlem
donderdag, juni 1, 2023
Home Hi-Fi RIAA telt voortaan ook streams voor goud

RIAA telt voortaan ook streams voor goud

0
RIAA telt voortaan ook streams voor goud

Een gouden plaat is toch altijd een mooie bekroning van een project, maar tot voor kort telde de RIAA streams niet mee in de verkoopcijfers. Dat gaat veranderen.

Eigenlijk is het raar dat veel top-lijstjes nog altijd op de verkoop van fysieke albums zijn gebaseerd in een tijd dat luisteraars net zo makkelijk of zelfs makkelijker een setje tracks in bijvoorbeeld iTunes aanschaffen. Streamen is dankzij Spotify & co eveneens een populaire bezigheid, maar het aantal keren dat een stream geluisterd wordt telde nooit mee in de cruciale telling voor een gouden plaat. De Amerikaanse RIAA gaat daar wat aan doen door streams wél mee te tellen.

Rekenwerk

De streams tellen overigens niet als één verkocht album, hiervoor wordt een formule gebruikt. 1500 streams staan gelijk aan de verkoop van tien losse nummers, ofwel één album. Een setje van 150 streams telt dan weer als één verkochte track. De streamteller wordt overigens niet enkel en alleen de gouden plaat, maar ook voor platina en meer. Dankzij de nieuwe telling sleept al direct een lijstje artiesten een nominatie in de wacht. In Nederland tellen streams overigens al wat langer mee in de race om de gouden plaat.