14.4 C
Haarlem
woensdag, mei 31, 2023
Home Hi-Fi Cobble: ei van Columbus?

Cobble: ei van Columbus?

0
Cobble: ei van Columbus?

De Cobble – vooralsnog een Kickstarter-project – pretendeert uw iPhone, iPod of iPad in een handomdraai van beter geluid te voorzien. Het eivormige kleinood koppelt via Lightning.

De specificaties op de Cobble kickstarter-site worden niet helemáál duidelijk. In ieder geval bestaat het apparaatje uit een Cirrus Logic DAC, een Apple (gecertificeerde?) chip en een – waarschijnlijk – digitale klasse D-versterker. Daarmee lijkt het externe eitje verdacht veel op de toch best goed te noemen interne audiovoorzieningen van de i-apparaten als ze zo uit de fabriek komen.

Samplerate en resolutie

Waar de Cobble meer te bieden heeft zijn resolutie (24 bit) en de samplefrequentie. Vooralsnog spelen de i-devices muziek met een 16 bits resolutie en 44,1 kHz samplefrequentie af; cd-kwaliteit dus. Wat het beoogde apparaatje precies presteert is nog niet helemaal duidelijk, op de Kickstarter-pagina worden samplefrequenties tot 192 kHz genoemd; op de Cobble homepage een maximale samplefrequentie van 96 kHz. De uiteindelijke geluidskwaliteit hangt natuurlijk erg af van de gebruikte componenten en de beschikbaarheid van apps die hires audio ondersteunen qua afspelen. De Cobble is echter – zeker bij vooraf bestellen – prettig geprijsd, $59 dollar om precies te zijn. De uiteindelijke prijs moet $89 worden, nog altijd aantrekkelijk genoeg om eens een gokje aan te wagen.