13.9 C
Haarlem
dinsdag, mei 30, 2023
Home Hi-Fi HD Vinyl, een verbetering van de aloude LP

HD Vinyl, een verbetering van de aloude LP

1
HD Vinyl, een verbetering van de aloude LP

Platen persen gaat ook anno 2016 nog net zo als decennia geleden. Sterker nog: de apparatuur in het handjevol overgebleven platenfabrieken is inmiddels zelf al decennia oud. Rebeat Digital denkt de oplossing gevonden te hebben in de vorm van HD Vinyl.

HD Vinyl is voor het oog nog gewoon een LP uit de oude doos. Ook platenspelers maken geen onderscheid tussen retro-platen en de nieuwe plaat. Het grote verschil zit hem in de productiemethode. In plaats van de platenpers wordt nu een laser gebruikt om een vooraf op de computer geoptimaliseerde groef te branden, om precies te zijn is het een combinatie tussen ‘3D-kartering en laserinscriptie’. Een veel minder tijdvretend proces dat ook nog eens – nog altijd volgens Rebeat Digital – een stuk beter is voor het milieu. Extra voordeel: HD-vinyl moet een 30 procent betere geluidskwaliteit bieden dan de op traditionele wijze vervaardigde plaat. Vooralsnog bevindt het project zich nog in de patentfase, maar HD Vinyl kan over drie jaar in de schappen liggen. Als u meer wilt weten over HD Vinyl, dan loont het de moeite om dit artikel eens door te lezen.

Stof en krassen, óók bij HD Vinyl

Feit blijft natuurlijk dat ook HD Vinyl uiteindelijk gewoon vinyl is. Een analoog medium dus dat bovendien aan slijtage onderhevig is en – vinyl eigen – erg gevoelig is voor stofjes en krassen. Hoewel een HD Vinyl-plaat in het begin dus wellicht beter klinkt wil dat niet zeggen dat dit na tien jaar nog steeds zo is. Kortom: de aloude discussie over wat nu ‘beter’ is (vinyl of digitaal) zal er zonder meer niet door uitsterven. Voor platenliefhebbers is er het grote voordeel dat ze geen nieuwe platenspeler aan hoeven te schaffen, al zullen er ongetwijfeld hifi-fabrikanten zijn die een nieuwe generatie spelers ‘geoptimaliseerd’ voor HD Vinyl gaan uitbrengen. We zijn dan ook wat sceptisch, vinyl is zonder meer leuk om (al dan niet niet) af en toe te beleven, maar wil je loepzuivere tracks herhaaldelijk zonder kwaliteitsverlies en angst voor vuil en stof af willen spelen dan zijn digitale bestandsformaten wat ons betreft nog altijd een stuk bedrijfszekerder.

1 REACTIE