Koptelefoons in de lift

0
Koptelefoons zijn tegenwoordig niet meer weg te denken uit het straatbeeld

Het gebruik van koptelefoons stijgt nog altijd explosief. Niet verwonderlijk in een tijd waarin ‘personal audio’ de boventoon voert.

Op de High End Munich beurs (dit jaar van 5 tot en met 8 mei overigens) is deze editie veel aandacht voor de koptelefoon. Niet verwonderlijk, want afgelopen jaar zijn 290 miljoen koptelefoons verkocht, waarbij de technische ontwikkelingen duidelijk niet stil zijn blijven staan.

Koptelefoons van eighties tot heden

De doorbraak van de (mobiele) koptelefoon kwam in de jaren tachtig, toen de eerste personal audio-apparaten in de vorm van Sony’s legendarische Walkman haar intrede deden. De geluidskwaliteit van die oer-koptelefoons is op geen enkele manier meer te vergelijken met zelfs de goedkoopste exemplaren die nu in de winkel liggen. Wie herkent nog de kriebelende schuimkussentjes, de belabberde mechanische constructies en het gebrek aan zowel hoge als lage tonen? Tegenwoordig is een koptelefoon niet alleen bedoeld om een goede geluidskwaliteit te produceren, maar tegelijkertijd is het ook een mode-accessoire. U zult dan ook veel koptelefoons op de beurs in München aantreffen, onder meer zijn exemplaren van verschillende merken en prijsklassen eenvoudig met elkaar te vergelijken in stand F10, Hal 2. Luistereilanden laten u hier zelf een afgewogen keuze maken.