Technics SL-1200G, oude tijden herleven

5
De Technics SL-1200G, vinyl maar dan modern

De specificaties van de gloednieuwe (non limited) Technics Grand Class direct-drive draaitafelsysteem SL-1200G zijn bekend. En dat ziet er goed uit!

Ter ere van het 50-jarig bestaan van Technics én de viering van de nieuwe SL-1200 modellen bracht het bedrijf een speciale gelimiteerde versie van de Grand Class SL-1200GAE uit. Voorzien van een speciaal nummerplaatje en met een wereldwijd totaal aantal van slechts 1200 exemplaren (waarvan 300 exclusief voor de Japanse markt) was deze unieke serie in slechts een half uur uitverkocht. Dat wil echter niet zeggen dat u nu naast de geavanceerde draaitafel hoeft te grijpen, want in de herfst komt de SL-1200G op de markt.

Booming

Technics ziet ook dat vinyl aan een (her)opmars bezig is, consumenten van nu zijn op zoek naar de warme vinylklanken van weleer. En een slim bedrijf zou natuurlijk dom zijn als het niet op deze trend in zou spelen. De Technics SL-1200G rekent af met een aantal technische problemen uit het verleden. Conventionele analoge draaitafels hebben vaak last van het feit dat de geluidskwaliteit afneemt door kleine trillingen in de motor en schommelingen in de draaisnelheid, cogging genoemd. Technics – oorspronkelijke ontwikkelaar van het Direct Drive-systeem – heeft door zijn ervaring alles uit de kast kunnen trekken om al dit soort probleempjes uit het verleden op te lossen. Ten eerste is een nieuwe direct-drive motor zonder ijzeren kern ontwikkeld, deze lost cogging al grotendeels op. Alle eventuele nog voorkomende minuscule motortrillingen worden nog verder onderdrukt door zeer nauwkeurige positie-sensoren, uitgelezen door door een microprocessorsysteem dat correcties doorvoert. Verder is voorzien van een encoder onderaan de motor die de precieze draaihoek detecteert. De constructie met twee rotoren vermindert de draaglast en beperkt trillingen tijdens het draaien. De draaitafel is opgebouwd uit drie lagen, waarbij gebruik is gemaakt van zwaar en gegoten messing, een aluminium plaat en geluiddempend rubber dat de hele achterkant bedekt. De koudgetrokken magnesium toonarm verhoogt het geluiddempende effect. En dan is er nog het klassieke uiterlijk dat de draaitafels van Technics zo herkenbaar maakt, maar nu met hypermoderne techniek onder de motorkap. Vinylliefhebbers opgelet dus.

5 REACTIES