21.2 C
Haarlem
zaterdag, juni 10, 2023
Home Hi-Fi Apple stopt mogelijk met iTunes downloads

Apple stopt mogelijk met iTunes downloads

8
Apple stopt mogelijk met iTunes downloads

Slecht nieuws voor de (mobiele) muziekverzamelaars: de kans lijkt groot dat Apple al op vrij korte termijn gaat stoppen met iTunes downloads ten faveure van streaming.

Apple staat erom bekend nogal eens agressief oude producten – succesvol of niet – de nek om te draaien om nieuwe ideeën een kans te geven. Deze keer lijkt het – volgens de geruchten – de beurt aan downloads via iTunes. De aankopen van tracks en albums lopen terug terwijl ‘de consument’ vooral geïnteresseerd is in het toverwoord streaming. Vandaar dat Apple mogelijk al binnen twee jaar gefaseerd afscheid neemt van muziekdownloads.

Fijn?

Toegegeven: streaming only is de natte droom van platen- en filmmaatschappijen. Vergezeld van stevige copyrightbeveiliging blijft een klant doorbetalen. Of hij een track nu één keer of honderd keer verdeeld over tien jaar wil beluisteren. Om te luisteren moet immers een abonnement betaald zijn.Dat is een meer lucratieve business dan de eenmalige verkoop van een track, de prijzen van nummers en albums staan toch al zwaar onder druk dankzij aanbieders als Apple die de prijs bepalen. Het noest verzamelen en samenstellen van een eigen muziekcollectie lijkt dan ook langzaam aan iets uit het verleden te worden. De toekomst bestaat uit volledig online levende catalogi van online aanbieders en er staat niets meer op lokale opslagmedia. Probleem daarbij is wel dat mobiel gebruik daarbij – zeker in landen waar mobiel internet aan de prijs is – een dure aangelegenheid wordt. U moet dan immers én een stream-abonnement én een forse databundel aanschaffen. De vraag is natuurlijk wat de echte muziekliefhebber prefereert: een catalogus die altijd beschikbaar is in de cloud, of toch die eigen lokale muziekverzameling in audiofiel formaat op de lokale harddisk, stick of NAS. Voordeel van streamen is onder meer dat u niet bang hoeft te zijn uw muziekcollectie kwijt te raken door een harddiskcrash, terwijl ook steeds meer hifi-apparatuur prima overweg kan met streamingdiensten. Er breken zonder meer interessante tijden aan, waarbij wel de valkuil bestaat dat aanbieders (platenmaatschappijen bijvoorbeeld) de touwtjes weer erg stevig in handen krijgen.

8 REACTIES

    • Ik kan me daar helemaal in vinden Andre. Wat ik mooi vind wil ik hebbuh… Voorheen struinde ik torrents af om nieuwe muziek te ontdekken, maar dat begint nu echt moeilijker te worden. Na twee nieuwe creditcards en een waarschuwing van Visa heb ik toch maar besloten me te abonneren op Tidal Hifi. Ik heb nog nooit iets niet kunnen vinden. Je kan 44.1/16 beluisteren en vervolgens daar of elders nog “higher res” kopen. Just sayin’…