11.5 C
Haarlem
woensdag, juni 7, 2023
Home Hi-Fi Intel een stukje ARMer

Intel een stukje ARMer

2
Intel een stukje ARMer

Intel heeft 12.000 werknemers de deur gewezen om een opvallende reden: het bedrijf gooit de handdoek in de ring wat mobiele processoren betreft en focust zich alleen nog op desktop-cpu’s.

Ooit afgevraagd wat voor processor er in uw streamer, portable muziekspeler, smartphone, slimme televisie of hifi-set verstopt zit? Los van het feit dat het er waarschijnlijk meer dan één is, zijn het allemaal processoren die niet uit de stallen van Intel afkomstig zijn. Daar waar deze fabrikant sinds jaar en dag de toch wel de ongekroonde koning is wat desktop-cpu’s betreft, wil het maar niet lukken op het mobiele en embedded vlak. Inmiddels is het wat de techreus betreft zelfs helemaal over en uit wat mobiel betreft, vanaf nu ligt de focus puur op x86 desktop- en serverprocessoren

Riskant

Dat kan best een riskante stap genoemd worden nu met name de desktop- en notebookmarkt tanende is. Qua servers zit Intel voorlopig nog wel goed, maar dat er over de komende vijf en tien jaar inkomsten weg gaan vallen mag duidelijk zijn. De kans is aanwezig dat de traditionele x86 pc over 10 jaar niet eens meer mainstream is, maar gewoon weer terug is op de plek waar alles ooit is begonnen: op kantoor. Thuisgebruikers hebben dan alleen nog een tablet of notebook-achtig apparaat (een toetsenbord blijft toch best handig) voorzien van een ARM-processor; die trend is nu immers al duidelijk zichtbaar. Want inderdaad: vrijwel alle apparatuur waar geen x86-compatibiliteit voor nodig is en waar een laag energieverbruik zwaar meeweegt zijn processoren voorzien van ARM-technologie. En daarmee is de vraag beantwoord wat er nou precies in die streamer of muziekspeler verstopt zit aan cpu(‘s): ARM. Intel heeft het nog geprobeerd met de kunstmatig gekortwiekte Atom, maar de beperkingen van die cpu’tjes waren en zijn dusdanig groot dat ze nooit zijn aangeslagen. Hoe Intel nu verder moet als traditionele cpu-maker met als hoofddoel vooral hoge marges en zware processoren? De tijd zal het leren. Lees bijvoorbeeld de analyse hier eens.

2 REACTIES

  1. Een klein computerbedrijfje (Acorn) ontwikkelde in de jaren 80 van de vorige eeuw een RISC Processor , ontwierp er een puike GUI voor en ging failliet. Gelukkig hadden ze hun ARM chip ondergebracht in een apart bedrijf, ARM Ltd. en in de Raspberry kun je nu nog RISC OS gebruiken: http://www.riscos.com/ Ik gebruik nog steeds een Acorn RISC PC 🙂 kijk even hier: https://www.arm.com/ die ik zelfs prettiger vind werken dan een Mac.
    Als ”het publiek” destijds niet zo bang geweest zou zijn van een echter computer (die wel verkocht werd aan ”het Technisch Intellect-TNO, TUDelft en het ondwerwijs) zouden computers wereldwijd heel wat minder energie verbruikt hebben…..