11.6 C
Haarlem
woensdag, mei 31, 2023
Home Hi-Fi Vinyl vooral voor decoratie

Vinyl vooral voor decoratie

1
Vinyl vooral voor decoratie

Hoewel de verkoop van vinyl in de lift zit, blijken veel kopers de platen nooit te beluisteren en vaak niet eens over een platenspeler te beschikken…

Viny anno 2016 blijft een vreemd product. Maar dankzij de BBC weten we nu misschien ook waarom de verkopen maar blijven stijgen. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat 48% van de vinylkopers nooit naar hun aankoop luisteren. Sterker nog: Een deel zou dat niet eens kunnen omdat er geen platenspeler in huis aanwezig is.

Decoratie

Voor deze groep vinylfanaten is hun platencollectie vooral een vorm van decoratie. De muziek zelf luisteren ze via – vooral – streamingdiensten. Toegegeven: de grote platenhoezen met vaak prachtige ontwerpen doen het prima aan de muur, en een platenbak in huis maakt je best hipsterig. Maar om dáár nou platen voor te gaan verzamelen? Over de geluidskwaliteit is al heel veel gezegd en geschreven, als een paal boven water staat dat ruis en tikken alsmede slijtage het luisterplezier voor velen toch verpesten. Het is niet voor niets dat LP’s zijn vervangen door moderne digitale equivalenten. Over smaak valt echter niet te twisten: als u een LP lekker vindt klinken dan vooral blijven genieten! Want dat laatste gaat het toch maar mooi om in het leven. Maar een LP als decoratie aanschaffen? Tja…

1 REACTIE

  1. Een LP heeft voor- en nadelen. Je moet elke 15 minuten opstaan om het ding om te draaien en het kraakt, tikt en rumbelt als een malle. Maar aan de andere kant (…!) ben je er wel mee bezig. Het moet gek gaan dat je niet gaat zitten voor een LP. Dus luister je aandachtig en bestudeer je de hoes, de teksten en de makers. Dat is een andere beleving dan skip-per-di-doe-da-skipper-die-dee door je digitale stapel. Tja, wat moet je er van zeggen…? Met de huidige stand van de technologie denk ik dat je er niet veel meer van kan zeggen.