11.8 C
Haarlem
dinsdag, juni 6, 2023
Home Hi-Fi Bluesound upgrade naar MQA

Bluesound upgrade naar MQA

17
Bluesound upgrade naar MQA

De nieuwe firmware-update versie 2.2 voor de Bluesound Players voegt de mogelijkheid tot afspelen in MQA-kwaliteit toe. Dat wordt genieten van studiogeluid in de huiskamer!

Het BluOS besturingssysteem waarop de Bluesound-spelers draaien is per direct – na het uitvoeren van een update naar versie 2.2 – compatibel met MQA. Via – eerst – de Android-app kunt u MQA-bestanden selecteren en beluisteren, de iOS-app volgt binnenkort.

CALM Radio

Ook nieuw is de integratie met CALM Radio, hierdoor krijgt u (of beter uw speler) toegang tot meer dan 160 reclamevrije internet radiozenders in hoge geluidskwaliteit. Als het goed is ziet u snel een upgrademelding van uw speler verschijnen, of hebt u deze inmiddels al gehad. Snel upgraden dus zodra de kans zich aandient!

17 REACTIES

 1. Hallo Peter,
  Dank voor de uitgebreide uiteenzetting. Ik heb gisteren, voordat ik de upgrade erop gezet heb, eerst nog wat ” referentie bestanden” beluisterd en daarna dezelfde bestanden na de upgrade. Is een lastige moet ik zeggen, want voor mij is het klankbeeld van de C390 sowieso nieuw. Ik heb hem net in huis en als second hand gekocht in Denemarken. Voor mij valt de rust en het open en schone geluid op. Erg aangenaam om naar te luisteren, niet vermoeiend. Ben er tot op heden erg tevreden over. Ik heb nog een veertigtal DSD/DSP bestanden, ga deze vandaag beluisteren, daarnaast zal ik een MQA album downloaden om de verschillen te beluisteren. Op diverse sites begint men al weer helemaal los te gaan over de zin en onzin van MQA, maar goed “at the end” is en blijft het een persoonlijke voorkeur.

  Ik gebruik een 2TB externe harddisk (met ongeveer 2400 bestanden in AIFF) welke ik op de USB poort heb aangesloten van de Blu-OS module. De externe HD heeft een eigen voeding, desondanks gaat de module iedere keer als ik de NAD in de standby stand zet en daarna weer aanzet mijn volledige muziekbibliotheek indexeren. Wellicht doe ik iets niet goed, dus ik ga vandaag even contact opnemen met de support afdeling van NAD. Misschien toch maar een NAS gebruiken?

  • Hallo Roy,

   Ik speel mijn eigen (geselecteerde) muziek bestanden momenteel alleen vanaf 32 of 64 Gig USB stick en gebruik daar ook nog de jitterbug tussen USB en MDC module. Het indexeren gebeurt daar ook nog steeds, maar verloopt snel.

   De overige muziek stream ik vanaf Tidal via ethernet, met een LAN isolator ertussen.

   Wellicht ga ik nog eens terug naar een NAS of computeraudio, maar vooralsnog werkt het prima zo.

   Hopelijk gaat Tidal haar beloften waarmaken en in MQA streamen..

   Succes en veel luisterplezier gewenst.

   • Hoi Peter,
    Ik heb net NAD gebeld en het “probleem” van het herindexeren voorgelegd. Wordt veroorzaakt door het feit dat de USB poort de HD of USB stick ziet als een tijdelijk bestand. Het beste is inderdaad een NAS of een PC in het netwerk waar de muziekbestanden op staan. Qua energieverbruik is een NAS beter.

    Groet,
    Roy

  • Bluesound was al voorbereid. Onder meer door het flexibele fpga-gebaseerde platform. Je moet wel analoog uit spelen. Als je digitaal uit speelt, moet de dac compatible zijn met MQA. Sommige fabrikanten kunnen hun dac een firmware-upgrade geven, waardoor ze compatible worden. Anderen inderdaad niet, omdat ze gewoonweg de hardware niet hebben.

   Over de levensduur van MQA valt niets te zeggen. We weten dat Tidal het gaat streamen en dat er al enkele platenlabels mee zijn.

   • alhoewel ik nog niets van MQA gehoord heb en dus misschien zaken verkeerd interpreteer of voor mijn beurt spreek, kan ik mij niet aan het gevoel onttrekken dat het voornamelijk in het leven geroepen is voor de muziek-industrie en dan met name ten behoeve van licensering. Wellicht dat het voordelen KAN brengen, maar of het thuis een meerwaarde geeft …. ?? Ik las op FB het volgende stuk van de makers van Schiit-apparatuur. En dat beschrijft datgeen dat ik al vanaf de eerste anoncering door mijn hoofd gaat: https://www.facebook.com/Schiit/posts/1088224797902809
    Voorlopig zie ik er nog geen reden toe om MQA op dit moment te willen hebben. Kan zijn dat mettertijd tijd meer inzicht komt en het het Walhalla blijkt te zijn, maar tot die tijd blijf ik mijn HiRes muziek in FLAC beluisteren (en kopen, voor zolang dat nog kan)

     • ja maarja maar, dit is alwéér het beste en nog betere dan ooit wat we kunnen gaan horen?? Mmwha, pffff, achja… het zal allemaal wel weer. 🙂
      Als ik zo de artikelen op DAR lees (ook juist met die altijd relativerende Schiit Audio opinies) en de video’s van Hans Beekhuizen dan stelt dit MQA eigenlijk niet zo veel anders voor.
      Mijn en ieders andere 16bit/44.1khz redbook audio zal gewoon prima klinken zoals het altijd al deed.
      (ook via Tidal enzo)

     • 16 bit / 44,1 kHz klinkt ook prima. Maar het kan beter. Met name in het tijdsdomein. Ik heb nu een paar keer MQA kunnen horen. Ook in alle rust. En ja: het klinkt gewoon beter… Hoe het technisch werkt snap ik prima, maar dat is allemaal ondergeschikt. Het gaat om het resultaat. En dat is zonder meer interessant.

     • Hallo Jaap,

      Ik heb een vraag.

      Kan men MQA kwaliteit afspelen als men de Nad BluOS insteek module gebruikt in de een NAD C390DD? Is een volledig digitale versterker.

      Hoor graag nader,
      Roy

     • Goede vraag… Precies die vraag wilde ik ook stellen aan NAD. Zelfde geldt namelijk voor de M12 en M2. Ik gok van wel, omdat zetex-chip direct digitaal omzet naar PWM. In feite is er geen d/a-conversie. Echter: wel processing. Ik zag in de laatste firmware-update van de M12 geen verwijzing naar MQA…

     • Net gesproken met AND Benelux. Er is een firmware update voor de C390DD en M12 uitgekomen. Met die firmware werkt MQA ook. Dus: even de unit zelf updaten! :-).

    • Ik heb de MQA upgrade op de 390DD en BluOS module afgelopen weekend met succes kunnen doen en ben zeer onder de indruk van de 2L MQA albums..! Maar ook gewone flac en wav bestanden klinken beter. Dit komt doordat firmware V2.89 van NAD ook andere communicatie tussen MDC en C390 heeft opgewaardeerd. Er zal zelfs meer volgen heb ik begrepen.. 🙂

     • Hallo Peter,

      Ik heb net de software update voor de BluOS module uitgevoerd, maar welke update moet ik voor de 390DD installeren? Wellicht kan jij mij helpen en de link doorsturen. Dank alvast voor de medewerking.

     • Hallo Roy, ik heb van AND Benelux V2.89 toegezonden gekregen. Deze stond al een tijdje klaar op de NADelectronics website en bevat reeds de MQA codec. Er komt binnenkort zelfs nog een verbetering aan werd me verteld. Naast MQA zijn er ook andere communicatie verbeteringen uitgevoerd. Dit maakt het lastig om echt tevweten te komen waar we nu naar luisteren met die V 2.89 upgrade van NAD…Ik vind dat de performance van de hele DDFA versterker er flink op vooruit is gegaan. Ik ben heel benieuwd naar jouw ervaring straks.
      Ik ben aan het nadenken geslagen wat een MQA certificatie van een DAC eigenlijk inhoudt en wat voor effect het op de pre- en post-ringing heeft op zo een DAC. Volgens de importeur doet de MQA codex niets met gewone FLAC en WAV files en dat zal dan ook wel zo zijn. Ik vraag me af waarom de MQA DSP gewoonweg niet altijd zou kunnen (‘behoren’) te werken…Aangezien MQA over de hele keten van opname tot weergave zijn werk kan doen (ingeval van MQA master authenticated files) wordt er door de DSP een magnifieke correctie aangebracht op de som van alle D/A en A/D time-smearing effecten. Hoe MQA dat precies doet wordt nog steeds een beetje geheim gehouden. Maar dat het echt werkt zul je wel horen straks.
      Het lijkt me echter een geweldige ‘plus’ als de MQA DSP altijd zijn positieve werk zal doen op de DAC..dus juist ook bij het afspelen van gewone FLAC en WAV files.. Ik krijg daar vooralsnog van niemand antwoord op..

      De v2.89 upgrade kun je hier onder downloads vinden

      http://nadelectronics.com/products/dac/C-390DD-Direct-Digital-Powered-DAC-Amplifier

      Ik zie aan mijn android app bij afspelen MQA nog geen MQA logo of een groen of blauw lichtje. Dat komt omdat deze 1e versie ontworpen is voor de bluesound producten. Bij starten van de app zie je ook geen keuze voor de 390, maar zap door naar volgende pagina en kijk in je netwerk settings van de app en daar staat de 390 dan tussen.

      Als je MQA afspeelt zie je het HD logo en als je klikt op details dan zie je dat bijvoorbeeld een 2L bestand wordt weergegeven met 24 bit 384. Veel plezier.

      P.s je kunt me op Facebook vinden eventueel.