15.2 C
Haarlem
zondag, juni 4, 2023
Home Hi-Fi Copland DAC 215 voor bij de computer (en meer)

Copland DAC 215 voor bij de computer (en meer)

6
Copland DAC 215 voor bij de computer (en meer)

Het Deense Copland heeft een high-end DAC, voorversterker en koptelefoonversterker in één apparaat uitgebracht: de DAC 215. Via USB aan de computer te koppelen.

We mogen met een gerust hart stellen een bekende open deur te noemen als we stellen dat het geluid van de gemiddelde pc of laptop tamelijk beroerd is. Nog altijd zijn ruis en vervorming onuitroeibaar, zeker bij onboard geluidschips. Ontstoren is een kunst en hoewel de gemiddelde moederbordenfabrikant ware kunststukjes laat zien op het vlak van digitale techniek is het audiodeel typisch iets van ‘o ja, dat moet er ook nog op’. Om echt te kunnen genieten van geluid in topkwaliteit rechtstreeks vanuit uw pc of laptop is een externe USB-DAC dan ook onontbeerlijk. En dat u wat dat betreft keuze hebt uit soms heel bijzondere apparaten bewijst Copland met de DAC 215. Het hart van deze converter wordt gevormd door ES9018 Reference 32-bit DAC in quad-mono configuratie (8 mono naar 2 stereo). Feitelijk worden vier in-fase en vier geïnverteerde-fase converters per kanaal ingezet die onder meer – zoals altijd volgens de fabrikant – voor een betere signaal-ruisverhouding moeten zorgen.

Buizen

De klasse-A buffer is opgebouwd met discrete transistoren, het concept is overgenomen uit de Copland cd-spelers. Verder is er nog een hoofdtelefoonversterker die wordt aangestuurd door buizen; tegelijkertijd kunt u de DAC 215 ook als voorversterker inzetten. Het apparaat ondersteunt een resolutie van 24/32-bit bij maximaal 384 kHz, maar ook native DSD64 en high-res DSD128 leveren geen problemen op voor deze alleskunner. De DAC 215 kost – omgerekend – zo’n €2546

6 REACTIES