17 C
Haarlem
vrijdag, juni 9, 2023
Home Hi-Fi JAVA, de lichtende voorversterker

JAVA, de lichtende voorversterker

3
JAVA, de lichtende voorversterker

Op Kickstarter zijn regelmatige aardige projecten te vinden, zoals bijvoorbeeld deze JAVA voorversterker. Passief, met als ‘regelmedium’ licht.

Het idee achter de JAVA passieve voorversterker is niet helemaal nieuw: door meer of minder licht op een LDR (lichtgevoelige weerstand) te laten vallen verlaagt of verhoogt de weerstand van dit onderdeel. Voordeel is dat er geen mechanisch contact nodig is en je dus over een ‘schone’ signaalweg beschikt. De JAVA gebruikt intern als lichtbron een LED, waarvan de stroomsterkte regelbaar is (en dus de lichtopbrengst).

Drie smaken

De JAVA wordt – als de Kickstarter-campagne slaagt – leverbaar in drie versies: Single Shot, Double Shot en Triple Shot. De laatstgenoemde beschikt over de meeste in- en uitgangen, inclusief gebalanceerde exemplaren. Het uiterlijk van de voorversterker is zonder meer ook vermeldenswaardig en volgens de ontwerpers geïnspireerd op de ‘gouden jaren ’50 en ’60’ van de vorige eeuw. Om echt een apparaat in handen te krijgen kunt u een early bird-bod bedrag ‘doneren’ a $1799 waarna u – bij slagen van de campagne – verzekerd bent van een Single Shot-uitvoering.

3 REACTIES

  1. Het elektronisch ontwerp is afkomstig van Chris Daly een audio hobbyist die zijn ontwerpen verkoopt via ebay en actief is op diyaudio.com het internationale forum voor audio hobbyisten. Audio zelfbouw is in Nederland matig populair maar in o.a. Duitsland, US en Japan groots. Vele audio ontwerpen en ideeen zijn zo ontstaan. Op diyaudio.com wordt nu ook het preamp ontwerp van onze Bruno (Hypex) besproken en becommentarieerd.
    Zelf ben ik audio hobbyist met veel plezier ondanks het vallen en opstaan.
    Voor recensie van de Java preamp: http://www.tnt-audio.com/ampli/java_passive_preamp_e.html
    Voor uitleg optocouplers: https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Optocoupler
    Gr. Paul