Synology DS416play, snelle jongen voor thuis

0
De Synology DS416play is een 4-bay NAS op basis van een dualcore Intel Celeron CPU

De Synology DS416play is gepositioneerd voor ‘thuisgebruikers en creatieve professionals’. Laten we daar voor het gemak ook de categorie muziekliefhebbers aan toevoegen.

Als uw digitale muziekverzameling de afgelopen jaren flink is gegroeid, ontstaat wellicht de behoefte aan meer en veilige opslagruimte. Een NAS – een soort van mini-servertje – is daarvoor de aangewezen weg. De gloednieuwe Synology DS416play beschikt over vier drivebays, wat betekent dat u er vier harde schijven in kwijt kunt. U hoeft niet gelijk alle vier de drives in te bouwen, beginnen met twee is ook een optie. Zelfs één zou kunnen, maar dan mist u de extra veiligheid in de vorm van veilige ‘spiegeling’ via RAID. Met name 3 TB schijven zijn momenteel relatief prettig geprijsd, maar mocht u eens gek willen doen dan kunt u ook vier 8 TB harddisks inbouwen.

4K transcodering

Net als de andere meer recente NASsen van Synology beschikt ook de DS416play over de mogelijkheid 4K-content in real-time te transcoderen, hetgeen betekent dat uw DLNA-ontvanger (bijvoorbeeld een tablet) altijd de correcte resolutie voorgeschoteld krijgt. Voor de rest is voorzien in het bekende Disk Station Manager (DSM) als besturingssysteem met een scala aan mogelijkheden, waaronder een ingebouwde en zeer uitgebreide beheerder/speler voor muziekbestanden. Via de bijbehorende app is bediening en luisteren via smartphone of tablet geen enkel probleem. Het kloppend hart van de Synology DS416play wordt gevormd door een dualcore Intel Celeron N3060-processor (maximaal 2,48 GHz). De iets goedkopere ‘voorganger’ DS416 doet het met een beduidend minder snelle CPU, dus dat is alvast een reden om de play-variant met een adviesprijs van €490 in het vizier te houden. Zonder meer – wederom – een interessante NAS uit de stallen van Synology!