13.6 C
Haarlem
vrijdag, juni 9, 2023
Home Hi-Fi Club 27 ‘open baffle’ ofwel kastloze speakers

Club 27 ‘open baffle’ ofwel kastloze speakers

0
Club 27 ‘open baffle’ ofwel kastloze speakers

Het leuke van x-Fi aankondigingen is dat er ook minder bekende fabrikanten tussen zitten, neem nu het dit jaar gestarte Club 27 dat furore maakt met kastloze speakers.

De ietwat lugubere naam Club 27 staat in dit geval voor een fabrikant van iets heel bijzonders: kastloze speakers, ook wel bekend onder de naam open baffle speakers. Hoewel het een simpel concept lijkt – we hebben het immers over een plank met gaten en daarin gemonteerde speakers – is het dat niet. Laten we – vanuit ontwerptechnisch oogpunt – eerst eens naar de voordelen kijken. Een kastloze speaker heeft – logisch – geen last van invloeden van de klankkast. Correctie daarvoor is dan ook niet nodig, een natuurlijker geluid is vanzelfsprekend.

Actief

Het nadeel van een speaker zonder kast is dat de lage tonen erg iel gaan klinken. Om dat euvel te verhelpen is – veelal actieve – correctie (lees: versterking) van de lage tonen noodzakelijk. En dat is waar de jongens van de mannen gescheiden worden, want behalve een goed ontwerp van de (vaak) DSP (software) moet alles perfect op elkaar afgestemd zijn. Club 27 behoort tot het selecte groepje van fabrikanten dat dit alles onder de knie heeft en u kunt hun producten bekijken en beluisteren op de naderende x-Fi. Op moment van schrijven zijn er nog geen productfoto’s beschikbaar, en ook de website is nog niet beschikbaar. Maar dat mag de (voor)pret natuurlijk niet drukken!