20.2 C
Haarlem
woensdag, juni 7, 2023
Home Hi-Fi Foobar en ASIO: een prima combinatie

Foobar en ASIO: een prima combinatie

1
Foobar en ASIO: een prima combinatie

Foobar is een (hopelijk) bekende gratis muziekspeler die overweg kan met alle gangbare muziekbestandsformaten, inclusief bijvoorbeeld FLAC.

Het aardige van Foobar is dat er los van de software zelf ook flink wat add-ons voor beschikbaar zijn, bijvoorbeeld DSP-gerelateerde zaken. Foobar is ook erg interessant voor het correct afspelen van diverse bitsnelheden en samplerates. Windows zelf is niet in staat om zonder extra drivers een DAC automatisch op de juiste kwaliteit in te stellen. Speelt u onder Windows bijvoorbeeld een 48/24-bestand af en staat de standaardkwaliteit van het besturingssysteem ingesteld op bijvoorbeeld 96/24, dan wordt upsampling uitgevoerd.

ASIO4ALL

Dat is allemaal erg goed te zien bij een DAC die op het display (of in de vorm van een gekleurde LED als in gebruik bij de Dragonfly) de afspeelkwaliteit toont. Deze zal standaard – zonder DAC-specifieke drivers – altijd op de globaal in Windows ingestelde kwaliteit staan. Wilt u een DAC echt native met de correcte samplefrequentie en bitdiepte aansturen, dan is een ASIO-driver noodzakelijk. Die zijn niet voor elke DAC beschikbaar, maar geen nood: met het gratis ASIO4ALL – een universele ASIO-driver – omzeilt u dat probleem. Althans: bijna, want na het installeren van deze driver moet ook nog in Foobar de add-on ASIO support for Foobar2000 geïnstalleerd en geconfigureerd worden. Daarna worden de oorspronkelijke samplerate en bitdiepte naar de DAC gestuurd via de speler. Dit is interessant voor DAC’s die van huis uit met een aantal kwaliteiten overweg kunnen, resampelen is dan immers niet nodig wat de kwaliteit ten goede komt. Op deze pagina zijn de instructies netjes op een rijtje terug te vinden, voor de liefhebbers.

1 REACTIE

  1. Ik gebruik Foobar2000 v13.11 beta, JRiver v22.09 en Roon Labs server v1.2, alle met de T+A asio driver om echt native DSD tot en met DSD256 af te spelen op mijn T+A MP2000R DAC. Dit werkt voor alle 3 de programma’s perfect, alleen Roon klinkt net iets warmer, wat met de tonenregeling van de PA2500R versterker eventueel gecorrigeerd kan worden. De klank van native DSD256 is echt geweldig. De Roon software is (vind ik) verreweg het gemakkelijkst te installeren en te gebruiken.