10.2 C
Haarlem
vrijdag, juni 2, 2023
Home Hi-Fi Klaus Hassler presenteert voeding voor Thorens

Klaus Hassler presenteert voeding voor Thorens

4
Klaus Hassler presenteert voeding voor Thorens

Platenspelers van Thorens zijn nog altijd geliefd bij velen, met de Sinus netvoeding van Klaus Hassler voorziet u uw draaitafel van de correcte spanning.

De oude Thorens platenspelers zijn destijds ontworpen voor een netspanning van 220 Volt. Inmiddels is deze vanaf eind jaren tachtig langzaam aan verhoogd naar de huidige 235 Volt. Het betekent dat de oude netspanningsmotoren van deze draaitafels tegenwoordig dus altijd op een net iets te hoge voedingsspanning draaien, maar ook laagspanningsmotoren die worden aangestuurd via een trafo krijgen een te hoge spanning aangeboden. De spoelen in de motor kunnen deze overbelasting waarschijnlijk ook langdurig wel aan, maar het is een feit dat ze meer trillingen produceren tijdens het gebruik. Klaus Hassler heeft daarom de Sinus netvoeding ontworpen die uw oude Thorens weer van een correcte ‘retro’-voedingsspanning voorziet. Om precies te zijn gaat het om de Thorens-serie 140 en 160 met 16 Volt-aansluiting (vanaf 1982).

Frequentie

De Sinus transformeert niet alleen de gangbare 235 Volt netspanning netjes terug naar exact 16 Volt, maar zorgt ook voor een schone wisselspanning. De huidige netspanning is inmiddels tamelijk vervuild met allerlei HF-componenten en andere storingen; die blijven met de Sinus netjes buiten de deur. Verder beweert Klaus Hassler dat de netfrequentie tegenwoordig minder nauwkeurig op 50 Hz wordt gehouden dan vroeger, maar dat lijkt ons een niet geheel terechte opmerking. Edoch: als u ook twijfelt aan het feit of 50 Hz nog wel echt 50 Hz is, dan geeft de Sinus ook op dit vlak extra gemoedsrust. Tevens is het mogelijk de draaisnelheid naar wens (iets) aan te passen door de uitgangsfrequentie met 1% te verhogen of verlagen. De prijs van deze veelzijdige voeding is tot slot alleraardigst: €249.

4 REACTIES

 1. Het klopt helemaal dat oude motoren rustiger draaien als je de spanning verlaagt naar de oude 220v of zelfs ietsje lager. Dit kan zelfs iets eenvoudiger door middel van een zgn Variac toe te passen. Dit is een standaard te verkrijgen traploze spanningsverlager die +/-€70,- kost. Ik raad je aan om met een stethoscoop (geen grap dit werkt echt heel goed) te luisteren bij welke spanning de motor het rustigste draait.

  https://forum.audiofreaks.nl/index.php?topic=9440.8373

  • Op zich een aardige oplossing, maar het echte probleem zit hem niet alleen in het spanningsniveau, maar vooral in de vervorming van de 50hz sinus en daar doet een Variac niks aan, integendeel. Jammer is dat Hassler met heel weinig moeite een elektronische omschakeling van 33 naar 45 toeren had kunnen realiseren. Een andere gemiste kans is dat de schakeling éénfasig werkt, terwijl een echte verbetering toch een tweefasen aansturing was geweest.

   • Das Netzteil arbeitet ganz bewusst nur mit einer Phase und mit einer Frequenz.
    Ein Synchronmotor Läuft bei 50Hz = 33,33 Umdrehungen erheblich ruhiger als bei 67,5Hz = 45 Umdrehungen.
    Der Thorens hat die mechanische Umstellung 33/45. Also nutze ich Sie, und lasse den Motor die 45U/min. auch mit 50Hz bewerkstelligen.
    Nur weil das Netzteil 1 Phase hat –genau wie das originale- ist es auch Plug and Play fähig.
    Der Kondensator im inneren des Plattenspielers erzeugt die zweite Sinuswelle genauso Sauber und gut wie einen zweiter Verstärker. Der Kondensator spiegelt die Welle, und nur auf deren Qualität kommt es an.

    Schöne Grüße,
    Klaus Hassler