11.2 C
Haarlem
vrijdag, juni 2, 2023
Home Hi-Fi Muziek downloaden verleden tijd in 2020?

Muziek downloaden verleden tijd in 2020?

3
Muziek downloaden verleden tijd in 2020?

Het lijkt er steeds meer op dat muziek downloaden snel over is; streaming heeft de toekomst. De trend is gezet, zo blijkt uit cijfers van Nielsen.

Toegegeven: het voorspellen van de toekomst is altijd een riskante zaak. Maar dat de muziekwereld (weer) aan het veranderen is moge duidelijk zijn. Zo blijkt uit de meest recente cijfers van onderzoeksbureau Nielsen dat in de VS de verkoop van downloadbare tracks het afgelopen half jaar spectaculair is ingezakt. Zo werden maar liefst 24% minder digitale tracks verkocht en 18% minder digitale albums. Tegelijkertijd groeit streamen fors, wat de totale consumptie van digitale muziek een lift geeft van 15%.

Einde downloads in zicht

Als de daling van digitale downloads zo doorzet is de verwachting dat al in 2020 geen track meer over de virtuele toonbank gaat en alles vanaf dat moment alleen nog maar in gestreamde vorm geconsumeerd wordt. Voor verzamelaars een doemscenario, voor muziekliefhebbers die niet kunnen of willen kiezen een droom. Immers: via streamen beschikt u altijd over een gigantische muziekbibliotheek. Nadeel is dat u niets meer zelf in handen hebt en altijd aan een abonnement vastzit. Ook onderweg is streamen lang niet ideaal, want het genereert flink wat duur betaald dataverkeer. Voor platenmaatschappijen is het dan weer goed nieuws, want zij lijken de touwtjes weer stevig in handen te krijgen als het gaat om betaalde verspreiding van content, liefst voorzien van stevige beveiliging natuurlijk. Kortom: voor- en nadelen aan de ontwikkelingen waarbij natuurlijk geldt dat het cijfers uit de VS betreft. Een ander detail uit het rapport is dat de verkoop van vinyl weer verder is toegenomen, tot 12% van de fysiek verkochte media om precies te zijn.

3 REACTIES

 1. Voorspellen is ook heel veel doelredenen. Maar op de vraag wat het gaat worden: streaming highend of HD downloaden zal het antwoord toch zijn: en/en.

  Beiden hebben hun plaats. Soms kies je voor streaming en soms voor downloaden. Marktsegmentatie is bij beide systemen een factor van belang: soms wil je gewoon MP3 en soms HD kwaliteit. De partij die dit alles goed aanbiedt gaat marktleider worden. De vrijage tussen Apple en Tidal zou geen slechte zijn. Maar ook Spotify zou dit perfect kunnen invullen.
  De afweging legaal of illegaal is een aparte discussie. Wel is een feit, dat wanneer het legale muziekaanbod slim en klantgericht is, de kans op illegaal downloaden navenant afneemt.

  Belangrijk is naar kosten te kijken: Het gemiddelde HD streaming abonnement kost circa € 20 per maand. Dus per jaar € 240. Dit bedrag ligt nadrukkelijk hoger dan de gemiddelde uitgave aan CD’s. (rond de € 120) In feite ligt hier de grens ongeveer voor HD downloading en/of streaming. Maar HD streaming is dus gewoon nog te duur.

  Wanneer je het dus technisch bekijkt ligt het kantelpunt bij kosten data transport. Zodra dataverbruik dus echt goedkoper wordt zal streaming het winnen van downloaden.

  Maar nog belangrijker is te kijken naar consumentengedrag en gebruiksgemak. Dan zal in kwaliteit marktniches moeten worden gedacht. Er is een grote groep voor wie PM3 prima werkt. Die groep wordt al perfect bediend met Spotify, Deezer en iTunes. Ook Internet radio heeft vele goede MP320 stations. Daarnaast is er een veel kleinere groep die hoge waarde hecht aan betere muziekkwaliteit. Dan bieden zowel HD downloads als streaming een oplossing. En die ontwikkeling is vooral een marktgevecht met als inzet de portemonnee.

  De vraag of muziek mijn bezit is, mijn eigendom is of alleen mijn gebruik is, vind ik niet relevant. Muziek is beleving. Er is geen enkel verschil hoorbaar tussen eigendom of gebruik.

  Dat je voor muziek gebruik moet betalen vind ik logisch, maar alle waar naar zijn geld.