Nimitra, een audioserver gebaseerd op Windows

7
De Nimitra Windows 10 audioserver

De gemiddelde computer is niet echt geschikt om als continu draaiende audioserver in te zetten, vandaar dat de Nimitra Computer Audio Server een welkom apparaat is.

De Nimitra is eigenlijk een zeer compacte fan- en harddiskloze computer gebaseerd op de energiezuinige Intel Celeron j1900 quad core processor. Deze is meer dan capabel genoeg om – gewapend met 4 GB werkgeheugen – Windows 10 te draaien. De maker van de Nimitra heeft dit OS volledig voor audiotoepassingen geoptimaliseerd en alle niet-audiogerelateerde en daarmee voor deze toepassing overbodige onderdelen verwijderd. Het eindresultaat is een rap en stil systeem dat dankzij een SSD razendsnel start.

Flexibel inzetbaar

Het apparaat is op diverse manieren inzetbaar. Als muziekserver, door er bijvoorbeeld een externe harddisk aan te koppelen. Of als muziekspeler die overweg kan met bijvoorbeeld Roon. Sluit een DAC aan en genieten maar! Omdat het uiteindelijk allemaal gewoon Windows 10 is onder de motorkap – via een remote desktop-sessie bereikbaar – kunt u zonder meer eigen software installeren. Een heerlijk veelzijdige audiocentrale dus die qua prijs ook nog eens betaalbaar blijkt te zijn: $1395 Dollar.

7 REACTIES

 1. Dat is toch eigenlijk nog veel te duur. Ik heb zelf speciaal voor dit doel een computer gebouwd met een AMD quad core op 3900, 16GB geheugen, supersnelle SSD met Windows 10 en een 4TB WD green HDD met variabel toerental (extra stil en zuinig) deze is verend opgehangen. In Windows is alles wat niet nodig is uitgeschakeld of verwijderd. Er zit speciaal voor dit doel een hele goede voeding in met zeer lage ruis en rimpel waarden, extra fan regelaars om de koelers te regelen. Hierop staat Foobar2000, JRiver21 en 22 en Roon server. Het systeem is absoluut onhoorbaar. Het Ziggo horizon kastje maak veel meer geluid. En deze computer koste ongeveer €900,-, heeft meer reken kracht, meer geheugen, en ingebouwde 4TB schijf. En kan ook remote bediend worden.

  • Dat klinkt geweldig en ik zou hem graag ook hebben, maar Nimitra zegt: Spullen voor mensen die van goede muziek dmv computer platform willen genieten, maar niet de kennis hebben er zelf een te bouwen. Als je even al je ontwerp- en klusuurtjes erbij telt en dat waren er vast wel wat, kost het geen 900 euro.

   • Precies: er zijn weinig mensen die de uitzoek-uren en klusuren meerekenen. Als je er vanuit gaat dat een persoon 60 euro exclusief btw kost (en dan vraag je geen gek bedrag) dan kost zo’n pc al 480 euro aan arbeid. Want reken maar dat het bouwen wel een dag kost als je het goed wilt doen. Handige ‘Harry’s’ kunnen het wellicht in een halve dag. Maar mijn ervaring is dat je als je het echt netjes wilt doen, een dag bezig bent met een media-pc. De software van de Nimtra is zelf gemaakt. Fidelyzer ook. Kortom: ik vind het gewoon niet belachelijk wat hij vraagt.

    En ow… by the way: een snellere processor is absoluut niet beter bij het weergeven van muziek. Sterker nog: het kan slechter klinken.

    • Spot on, Jaap! En dan nog even de btw eruit en misschien wil je ook nog iets verdienen, want niemand is Sinterklaas en dan is dit een heel net bedrag, mits voorzien van nette onderdelen en netjes geassembleerd. Als ik even kijk op de overigens informatieve site van Jan, heeft hij er ongeveer 300.000 uren in zitten 😉 afgezien nog van investeringen in diverse software pakketten.

     • Nou… goed verdienmodel als hij die pc voor 900 euro gaat verkopen dan! En dan nog: ik wil geen pc met ventilatoren. Hoe zacht ze ook draaien… Heb ermee getest. En tenzij je er een filter tussen zet, hoor je het nagenoeg altijd terug.

      En ja: op de website staat zeker goede info. Leuke tests tussen software.

   • Hoe slaat hij de spijker op zijn kop dan? Ik lees alleen maar dat hij 900 euro voor de componenten heeft betaald. Ik zie geen urenberekeing voor het bouwen, research, software, voorraad voor hardware (hoe ga je garantie afhandelen? Hoe ga je constante kwaliteit leveren?), verzendkosten, verzekering… Kortom: met de componentprijs ben je er nog lang niet. Dat moeten consumenten eens gaan inzien. Een productprijs is veel meer dan de som van onderdelen.