10.6 C
Haarlem
dinsdag, juni 6, 2023
Home Hi-Fi Furutech SK-Filter rekent af met statische elektriciteit

Furutech SK-Filter rekent af met statische elektriciteit

0
Furutech SK-Filter rekent af met statische elektriciteit

Vinyl en statische elektriciteit zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, maar u hoeft er dankzij het Furutech SK-Filter geen last (meer) van te hebben.

Vinyl is – net als vrijwel elke andere kunststof – een soort van magneet als het gaat om statische elektriciteit. Of meer correct: het genereert deze vorm van elektriciteit zelf, simpelweg door het ronddraaien en de wrijving met de lucht. Deze aldus opgewekte spanning kan waarden tussen de 3000 en 20.000 Volt bereiken. Dankzij de zeer lage stroomsterkten volstrekt ongevaarlijk natuurlijk, maar wel een (mogelijke) bron van storingen. Het Furutech SK-Filter belooft hiermee af te rekenen. Het bestaat uit een soort van langgerekt borsteltje op een statief, waarbij gebruik gemaakt wordt van een gepatenteerd materiaal met de ronkende naam Thunderon.

Laserprinter

Het werkingsprincipe lijkt erg op dat van een onderdeel in een laserprinter. Als u toevallig zo’n apparaat thuis hebt staan, werp dan voor de aardigheid eens een wat nauwkeuriger blik op het mechanisme waar het papier uitrolt. U ziet daar over de volle breedte ook een borsteltje en dat werkt op vergelijkbare wijze als het Furutech-filter. Door de afdruktechniek van een laserprinter wordt het papier statisch geladen; om te voorkomen dat het aan elkaar blijft ‘plakken’ in de papierbak (en mogelijk voor overal rondvliegende vellen papier zorgt) wordt het door het met de massa verbonden borsteltje eerst netjes ontladen. De theorie achter het Furutech-filter werkt dus zonder meer. Alleen vinden we de prijs best wat aan de hoge kant voor zo’n borsteltje: 350 Britse Ponden. Zou dat nou komen door dat geheimzinnige Thunderon? En – nog veel interessanter – zou zo’n filter wellicht ook te fabriceren zijn met het borsteltje uit een afgedankte laserprinter…?