28.3 C
Haarlem
zaterdag, juni 10, 2023
Home Hi-Fi Hanze Hifi demonstreert CPS-2 op X-fi 2016

Hanze Hifi demonstreert CPS-2 op X-fi 2016

0
Hanze Hifi demonstreert CPS-2 op X-fi 2016

De X-fi 2016 nadert met rasse schreden en fabrikanten laten graag weten dat ze er staan, zo ook Hanze Hifi. Zij demonstreren onder meer de CPS-2 ‘lichtnet generator’.

Door elektronische apparatuur wordt de netspanning steeds meer vervuild. Op zich maakt dat voor dagelijks gebruik weinig uit, want de meeste aangesloten apparatuur trekt zich weinig aan van ruis en vervorming. Al was het maar omdat ze zelf voor een flinke dosis van deze ellende zorgen, denk aan schakelende voedingen, LED-verlichting en meer. Voor audiofielen (en ook zendamateurs, om maar een dwarsstraat te noemen) is een vervuild lichtnet een nachtmerrie. Het kost veel moeite om het oorspronkelijke signaal weer zuiver en schoon te krijgen. Filters werken ten dele, het mooist is eigenlijk om gewoon de 50 Hz sinusspanning helemaal opnieuw op te wekken. Precies dat doet de CPS-2 van Hanze Hifi. Wat er precies in het inwendige zit wordt op de site (nog?) niet vermeld, maar we gokken dat de netspanning na gelijkrichting en de nodige elektronica – waaronder een kristalgestuurde sinusgenerator – opnieuw wordt aangemaakt. Meer dan ‘slechts’ een filter dus en de moeite waard om eens te bekijken en beluisteren.

Gouwe ouwen

Erg aardig zijn de ‘gouwe ouwen’ die Hanze Hifi laat zien. Zo treft u op de X-fi een volledig gereviseerde Thorens TD-124 aan, maar ook een Garrard 401. Platenspelers uit een ver verleden, maar nog altijd zeer geliefd om hun bijzondere kwaliteiten. De spelers worden door Hanze volledig opgekalefaterd verkocht, maar u kunt ook uw oude beestje laten reviseren. Iets voor de Ware Liefhebbers! De X-fi 2016 is dit jaar op 24 en 25 september, in de Koningshof te Veldhoven.